Arbejdsløshed skyld i hvert femte selvmord

Stærkt bekymrende tal, mener forsker

Arkivfoto

Arkivfoto

EUROPA:Arbejdsløshed spiller en rolle i hvert femte selvmord på verdensplan. Det viser en ny, østrigsk undersøgelse, skriver Fagbladet 3F.

Forskere fra universitetet i Zürich har sammenlignet data om selvmord fra 2000 til 2011 i 63 lande, herunder Danmark.

Tidligere studier har vist, at flere begår selvmord i krisetider. Men i lande som Danmark med lav arbejdsløshed er selvmord også et stort problem i stabile perioder, viser undersøgelsen.

Det kan blandt andet skyldes, at det er mere tabubelagt at være arbejdsløs i et land med en stærk økonomi, mener Esben Agerbo, selvmordsforsker og lektor ved Aarhus universitet.

- Herhjemme oplever vi en stigmatisering af de arbejdsløse i medierne, der er stærkt bekymrende. De bliver ofte omtalt som nogen, der bare vil dovne den. Det skaber større ulighed i samfundet, siger Esben Agerbo.

Rapporten anbefaler, at alle lande har en målrettet indsats på plads for at forebygge selvmord, der skyldes arbejdsløshed. Det kan man blandt andet gøre ved at mindske uligheden, mener Esben Agerbo.

- Det vigtigste er, at man kan tale åbent om selvmord, men også at det at være arbejdsløs ofte ikke er selvforskyldt, og at mange er kede af ikke at være i job, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.