Udland

Arbejdsløshedskøen i eurozonen rekordlang

Ledigheden euro-landene har nået rekordhøjde, hvor over 18 millioner nu er uden arbejde.

Arbejdsløshedskøen i eurozonen rekordlang

Nye tal fra Eurostat viser, at 18.002.000 i eurozonen er ledige, hvilket er det højeste antal i de 17 år, hvor opgørelserne er blevet foretaget.

Analytikere advarer om, at stadig strammere nationale budgetter er med til at undergrave euro-regeringernes forhåbninger om en økonomisk genopretning.

En talsmand for EU-Kommissionen siger, at antallet af ledige nu er nået op på et kritisk niveau og kan udgøre en alvorlig trussel mod den sociale sammenhængskraft, hvis der ikke skabes mere dynamiske arbejdsmarkeder.

- Navnligt i Spanien og Grækenland bør regeringer gøre alt, hvad der er muligt for at undgå en tabt generation.

Eurozonen har en ledighed på over 11 procent og klarer sig dårligere end de vigtigste konkurrenter. Japans ledighed lå i juli på 4,3 procent, mens USA's steg til 8,3 procent.

Det internationale LO advarer om en katastrofal stigning i ledigheden - navnligt blandt unge, hvis det gældsplagede Grækenland forlader eurozonen, eller hvis blokken splittes.

Ekkehard Ernst, der er økonom i FN, siger, at næsten en ud af 10 vil være uden job i 2014 - endda også i den stærke tyske økonomi. Det er næsten det dobbelte af det nuværende niveau.

Arbejdsløsheden i Tyskland steg for femte måned i træk i august, hvor næsten tre millioner var uden arbejde i forbundsrepublikken.

- Dette er et klart signal om, at de bedste tider for det tyske arbejdsmarked er forbi, siger ING-økonomen Carsten Brzeski.

I Frankrig, hvor der også er omkring tre millioner arbejdsløse, er ledigheden procentuelt endnu højere.

I Spanien er mere end en ud af fire stadig uden job.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.