Arbejdsmiljø: Store problemer i fire nordjyske kommuner

Fire nordjyske kommuner på kedelig top 10 - se hvor det står værst til

Fire nordjyske kommuner er på top 10 over kommuner med det dårligste arbejdsmiljø. Arkivfoto

Fire nordjyske kommuner er på top 10 over kommuner med det dårligste arbejdsmiljø. Arkivfoto

NORDJYLLAND:Arbejdsmiljøet på virksomhederne i fire nordjyske kommuner er så ringe, at kommunerne optræder på en top 10 over de steder i landet, hvor det kniber mest med at overholde arbejdsmiljøloven.

Ugebrevet A4 har foretaget en undersøgelse på baggrund af Arbejdstilsynets besøgsstatistik for 2012.

Og den viser, at ikke færre end fire nordjyske kommuner er blandt de 10 kommuner, hvor der bliver givet flest forbud, påbud og andre afgørelser om overtrædelse af arbejdsmiljøreglerne i forhold til, hvor mange virksomheder, der er blevet besøgt.

Mariagerfjord Kommune indtager en kedelig 2. plads, mens Morsø, Thisted og Hjørring er henholdsvis nummer fire, seks og otte.

Store forskelle

I Mariagerfjord Kommune blev der foretaget 91 afgørelser for hver 100 virksomheder, som Arbejdstilsynet besøgte. Det vil sige, at der på 91 procent af de besøgte virksomheder skete overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

Kun i Assens Kommune var der med 94 afgørelser pr. 100 virksomheder større problemer med arbejdsmiljøet sidste år.

I Morsø Kommune blev arbejdsmiljøreglerne overtrådt 88 gange pr. 100 virksomheder, mens antallet for Thisted og Hjørring var henholdsvis 85 og 84.

Til sammenligning blev reglerne kun overtrådt 46 gange eller mindre pr. 100 besøgte i de 10 kommuner, hvor der er bedst styr på arbejdsmiljøet.

Store omkostninger

Dårligt arbejdsmiljø har en direkte effekt på udgifter til eksempelvis sygedagpenge i kommunerne. Men derudover kan dårligt arbejdsmiljø også have en indirekte indflydelse på økonomien, mener Steen Hildebrandt, der er professor i organisation og ledelse på Aarhus Universitet.

- Går det dårligt for eksempel konkurrencemæssigt, ledelsesmæssigt og arbejdsmiljømæssigt for virksomhederne i en kommune, vil det være med til at give kommunen et dårligt image. Og det kan dermed få negativ betydning for kommunens evne til at tiltrække nye virksomheder, nye borgere og nye fondsbevillinger, siger Steen Hildebrandt til Ugebrevet A4.

Værst i Jylland

Det er især nordjyske og andre jyske kommuner, der topper statistikken over dårligt arbejdsmiljø.

Det kan måske skyldes, at der er flest industriarbejdspladser i Nordjylland, mens der er relativt mange kontorarbejdspladser i hovedstadsområdet, mener arbejdsmiljøforsker Klaus T. Nielsen fra Roskilde Universitet.

Han stiller også spørgsmålstegn ved, om Arbejdstilsynets praksis er forskellig i de forskellige landsdele.

Men det afviser Arbejdstilsynet.

- Vi arbejder med kvalitetssikring og benchmarking på tværs af centrene, og der er det mit indtryk, at der ikke kan udledes forskel i praksis, siger Jan Møller Mikkelsen, centerchef i Tilsynscenter Øst, til Ugebrevet A4.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.