Udland

Argentinsk ærkebiskop bliver ny pave

Der udbrød vild jubel blandt folkemasserne på Peterspladsen, da argentinsk ærkebiskop blev udpeget som ny pave

Argentinsk ærkebiskop bliver ny pave

Jorge Mario Bergoglio fra Argentina bliver nyt overhoved for 1,2 milliarder katolikker. Det meddelte den franske kardinal Jean-Louis Tauran onsdag aften på Peterspladsen i Rom.

Argentineren er den første pave nogensinde fra Latinamerika, og han bliver også den første nogensinde, der tager navnet Frans som sit selvvalgte pavenavn.

Navnet har ikke tidligere været båret af nogen pave, men Frans af Assisi, som blev født i 1100-tallet, er en af kristendommens mest berømte figurer.

- Før jeg beder for jer, vil jeg bede jer om at bede for mig, sagde den nyudnævnte pave Frans til de hundredvis af katolikker på pladsen i hjertet af Rom.

Paven takkede også sin forgænger, den 85-årige Benedikt XVI, for hans store arbejde for den katolske kirke.

Det var 115 kardinaler fra hele verden, der efter flere afstemninger blev enige om at udpege den argentinske ærkebiskop til nyt overhoved for verdens katolikker.

Det skete overraskende hurtigt, og derfor var det et sandt jubelbrøl, der kunne høres på Peterspladsen, da hvid røg pludselig steg mod himlen kort efter klokken 19.

Kun de færreste havde regnet med, at ærkebiskoppen fra Buenos Aires ville løbe med et flertal af kardinalernes stemmer.

Men ifølge flere medier var Bergoglio også favorit ved det sidste konklave, der blev afholdt i 2005, hvor han angiveligt tabte snævert til pave Benedict XVI

Det var også ventet, at den nye pave ville være væsentligt yngre end 76-årige Bergoglio, som er ældre end mange af de andre kandidater, der har været nævnt i forbindelse med konklavet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.