Arkæolog jubler over skeletfund

Det ene kranium fra Jerslev stammer fra en jernalderkvinde

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Foto: Kurt Bering

JERSLEV:De to kranier, der onsdag aften blev fundet under drænarbejde på en mark ved Jerslev, er skeletmoselig, fastslår Vendsyssel Historiske Museum (VHM).

VHM står for udgravningen af arealet, og museumsinspektør og arkæolog Sidsel Wåhlin er begejstret:

- Det er så vidt jeg ved, første gang siden 1940’erne eller 1950’erne, vi her på museet har med nye fund af moselig at gøre, så det er meget, meget stort, siger Sidsel Wåhlin.

De foreløbige undersøgelser af de to kranier peger på, at det ene stammer fra en kvinde, mens der endnu er for få dele fra det andet kranium til en kønsbestemmelse.

Det andet kranium blev beskadiget under gravearbejdet, før Finn Jørgensen opdagede, hvad det var, han var stødt på.

Tror på flere fund

Sidsel Wåhlin er optimistisk i forhold til, hvad udgravning måtte føre til af yderligere fund.

- Den måde, knoglerne blev fundet på, tyder med stor sandsynlighed på, at de i sin tid blev nænsomt placeret i mosen, formentlig som en offergave, så der er grund til at tro, at resten af skeletterne nok skal dukke op, når vi kommer længere med arbejdet, fortæller hun.

Ud over de to kranier, som landmand og minkavler Finn Jørgensen og hans medhjælper fandt under gravearbejde på marken, er der fundet et stykke af et lerkar fra ældre jernalder.

Skeletter i skabet

Der er også tidligere gjort en del fund fra jernalderen i området, bl.a. en krigergrav ganske tæt på de to moselig.

En del andre moselig er også dateret til ældre jernalder, og det er derfor meget sandsynligt, at de to moselig fra Jerslev også stammer fra dén periode. En teori, knoglerne også selv understøtter:

- Knoglernes mørke farve, men i høj grad også tandsliddet, altså den måde tænderne er blevet brugt på, fortæller mig, at de to højst sandsynligt stammer fra den ældre jernalder, altså tiden omkring Kristi fødsel, forklarer Sidsel Wåhlin.

VHM i Hjørring har i forvejen en række andre skelet-moselig i samlingen. Mest kendt er de fire fra Tollestrup Mose og stenaldermanden fra Vittrup.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.