Asbest kan blive et dyrt bekendtskab

Hvis håndværkere finder asbest i dit tag under f.eks. en renovering, kan det blive dyrt.

Skal du renovere din bolig eller have nyt tag, kan det blive dyrt, hvis der er asbest, for så skal arbejdet sættes i stå, mens de giftige materialer bliver fjernet. Arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Skal du renovere din bolig eller have nyt tag, kan det blive dyrt, hvis der er asbest, for så skal arbejdet sættes i stå, mens de giftige materialer bliver fjernet. Arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix Scanpix Denmark

HELE LANDET: I ingeniørfirmaet OBH-Gruppen er man specialister i asbest og udfører asbest-undersøgelser, og advarer mod at lukke øjnene for asbest-faren.

- Med en asbestundersøgelse kan bygherren for forholdsvis små midler undgå store og uforudsete udgifter samt eventuelle afbrydelser i byggeprojektets tidsplan, forklarer fagleder i OBH-Gruppen A/S Rådgivende Ingeniører, Bjarne Pustelnik, der dagligt er i kontakt med både private og offentlige bygherrer.

Forestil dig eksempelvis en situation, hvor et fund af asbest betyder, at tidsplanen sættes på standby i en renovering. Så kan håndværkerne ikke arbejde, før der er lavet en nærmere undersøgelse af asbest, hvor meget asbest, det drejer sig om.

- Så sker det mange gange, at håndværkeren siger: ”Det har ikke stået i det udbud og tilbud, vi har budt på og vundet - vi skal have nogle ekstra penge. For nu står vi her og kan ikke lave noget, siger Bjarne Pustelnik.

Har du asbest?

Der er ifølge Bolius.dk nogle ting, der antyder, at du måske har asbest i din bolig:

- Eternit fra før 1984 indeholder altid asbest.

- Eternit fra 1984-88 kan indeholde asbest.

- Eternit produceret efter 1988 indeholder ikke asbest.

- Hvis du vil undersøge, om dine tagplader indeholder asbest, kan du tjekke oversiden af dem. Her vil der være trykt et nummer med fem-ti cifre. Hvis det første tal er fire eller fem, er tagbelægningen fremstillet uden asbest. Hvis det første tal derimod er nul eller et, så indeholder pladen med garanti asbest.

/BLM/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.