Udland

Asean-erklæring om menneskerettigheder får hug

Sydøstasiatiske lande vedtager menneskerettighedserklæring, som organisationer langer hårdt ud efter.

Asean-erklæring om menneskerettigheder får hug

Lederne fra de sydøstasiatiske lande i Asean-samarbejdet er søndag svært tilfredse med, at de efter et langvarigt tovtrækkeri har underskrevet en menneskerettighedserklæring, som de selv kalder banebrydende.

Erklæringen er kommet på plads på Asean-topmødet i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh, hvor den hyldes som en banebrydende aftale til gavn for de 600 millioner indbyggere i samarbejdsorganisationens 10 medlemslande.

- Det er en testamentarisk gave til vores børn, siger Filippinernes udenrigsminister, Albert del Rosario, ifølge nyhedsbureauet AFP efter ceremonien, hvor aftalen blev underskrevet.

Hvad den konkret indebærer, er foreløbig uvist, da de cambodjanske topmødeværter endnu ikke har offentliggjort dens officielle ordlyd.

Men menneskerettighedsorganisationer raser over, at aftalen åbenbart åbner for at indskrænke borgeres rettigheder, når et Asean-lands nationale sikkerhed er truet.

- Vi har frygtet det værste i processen op til dette, og det er nu indtruffet, lyder det fra vicedirektøren for Human Rights Watch i Asien, Phil Robertson.

- Denne erklæring skaber smuthuller, som Asean-medlemmerne kan udnytte for at ringeagte menneskerettighederne, tilføjer han.

Blandt de 10 lande i Asean-samarbejdet er der flere, som kritiseres for deres håndtering af menneskerettighederne:

I Myanmar er talrige politiske fanger fortsat fængslet, i Vietnam bliver regeringskritiske aktivister straffet med langvarige fængselsdomme for propaganda mod staten, og i Cambodja har der været drab på fagforeningsfolk, menneskeret- og miljøaktivister.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.