Udland

Assad: Fremmede vil ødelægge Syrien

Præsident Bashar al-Assad fralægger sig ansvar for massakre i Houla. Den er begået af folk værre end monstre.

Assad: Fremmede vil ødelægge Syrien

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er klar til dialog med politiske modstandere, men hvis de støttes af udenlandske kræfter, vil han slå hårdt tilbage.

Det fortæller han medlemmer af det syriske parlament i en tale, der sendes på syrisk tv.

- Vi vil fortsætte med at konfrontere terrorismen med fasthed, men lade døren stå åben til dem, som ønsker at vende tilbage, siger han i sin lidt over en time lange tale.

- Jeg opfordrer alle de, som stadig tøver med at gøre det, at tage dette skridt. Staten vil ikke hævne sig, lover han.

Assad vender flere gange tilbage til, at den syriske konflikt styres fra udlandet.

- Maskerne er faldet, og den internationale rolle i de syriske begivenheder er nu helt åbenbar, siger han.

- Vi står nu ikke over for et politisk problem, men et projekt, som går ud på at ødelægge landet, mener den syriske leder.

Præsidentens tale kommer på et tidspunkt, hvor den våbenhvile, som FN's særlige udsending, Kofi Annan, har aftalt med den syriske regering, nærmest er ikke-eksisterende.

Det internationale samfund er oprørt over en massakre i byen Houla for lidt over en uge siden på 108 mennesker, heriblandt 49 børn og 34 kvinder.

Assad benægter, at den syriske regering står bag massakren, og han betegner i sin tale gerningsmændene som værre end "monstre".

- Hvad der skete i Houla og andre steder (i Syrien red.) er brutale massakrer, som selv monstre ikke ville have gennemført, forklarer han.

Assad har tidligere sagt, at det var militante islamister, der stod bag, mens FN har peget på, at det var en milits, der er loyal over for Assad, som nedskød hele familier i Houla og skar halsen over på dem.

/ritzau/Reuters