Udland

Assad: Vi samarbejder når USA ikke længere truer os

Den syriske leder siger, at han er klar til international kontrol - bare ikke lige med det samme.

Assad: Vi samarbejder når USA ikke længere truer os

Syriens præsident, Bashar al-Assad, har ikke travlt. Han vil først udlevere oplysninger om landets kemiske våben en måned efter, at den syriske regering beslutter sig for at tilslutte sig den internationale traktat mod kemiske våben.

Men der bliver ikke noget af det, hvis USA stadig truer med militære angreb.

Det siger Assad i et tv-interview til russisk tv ifølge nyhedsbureauet RIA.

- Når vi ser, at USA for alvor ønsker stabilitet i vores region og holder op med at true, går efter angreb, og ophører med at levere våben til terrorister, så vil vi kunne tro, at den nødvendige proces kan afsluttes, lyder det fra den syriske præsident.

Han bekræfter, at Syrien vil sende dokumenter til FN med henblik på at underskrive en international aftale mod kemiske våben.

Når traktaten er underskrevet, vil han efter en måned begynde at overdrage oplysninger til det internationale samfund om landets lagre af kemiske våben.

Assad siger, det ikke er amerikansk pres, der får regimet i Damaskus til at handle.

- Syrien sætter sine kemiske våben under international kontrol på grund af Rusland. De amerikanske trusler har ikke haft indflydelse på vores beslutning, forklarer Assad ifølge nyhedsbureauet Interfax.

I Geneve ventes den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, senere torsdag at mødes med sin amerikanske kollega, John Kerry.

De skal drøfte den idé, som Lavrov luftede mandag om at stille Syriens kemiske våben under international kontrol.

Den amerikanske regering har udsat, men ikke opgivet planen om et militært angreb som svar på et kemisk angreb mod en Damaskus-forstad i sidste måned. Ifølge USA mistede over 1400 mennesker livet under giftgasangrebet.

USA siger, at det syriske regime stod bag angrebet, mens den russiske præsident, Vladimir Putin, omvendt giver de syriske oprørere skylden.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, siger, at han på et senere tidspunkt kan bede Kongressen om opbakning til et militært angreb, hvis Syriens regering forsøger at forhale processen med de kemiske våben.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.