Udland

Assange dementerer rygter om WikiLeaks-bombe mod Clinton

Når medier skriver, at WikiLeaks vil skade Hillary Clinton, er det ikke sandt, siger netværkets bagmand.

WikiLeaks hylder sig selv som lækage-pionerer på tiårsdag Sunshine Press Productions photo of WikiLeaks publisher and editor-in-chief Julian Assange in London, Barack Obama Foto: Scanpix/Handout

WikiLeaks hylder sig selv som lækage-pionerer på tiårsdag Sunshine Press Productions photo of WikiLeaks publisher and editor-in-chief Julian Assange in London, Barack Obama Foto: Scanpix/Handout

I amerikanske medier er rygter det seneste døgn gået på, at WikiLeaks har en bombe med alvorlige afsløringer på vej om Hillary Clinton.

Men manden bag netværket dementerer tilsyneladende disse via et videolink til et pressemøde i Berlin, hvor netværket tirsdag fejrer tiårsjubilæum.

I hvert fald siger Julian Assange, at det er usandt, når medier har skrevet, at man forsøger at skade Clinton.

Assange havde oprindeligt planlagt at træde ud på sin balkon fra sin bopæl på ambassaden i London. Det har han aflyst på grund af sikkerheden.

I dag føler WikiLeaks sig kritiseret fra flere fronter. Nogle mener, at gruppen bliver manipuleret af politikere. Andre mener, at gruppen tjener Donald Trumps interesser under den amerikanske valgkamp.

- Vi vil ikke begynde at censurere os selv eller vores udgivelser, fordi der er valgkamp i USA, sagde Assange inden sin optræden om kritikken.

WikiLeaks gik officielt i luften i 2007, og her lovede Assange, at gruppen ville kryptere indholdet for at beskytte sine kilder.

Sitet har siden lækket ti millioner fortrolige dokumenter.

Første gang, gruppen fangede verdens opmærksomhed, var, da den lækkede manualer til fangevogtere i militærfængslet på Guantanamo Bay.

I 2010 afslørede gruppen opsigtsvækkende detaljer om USA's militære operationer i Irak og Afghanistan.

2010 var også året, hvor Julian Assange blev anklaget for at have dyrket sex med en kvinde, mens hun sov. Det skete angiveligt, efter at de to havde mødt hinanden under en kongres i Stockholm.

Den hvidhårede WikiLeaks-stifter søgte derefter tilflugt på Ecuadors ambassade i London. Ecuador gav Assange politisk asyl i 2012, efter at han tabte en kamp for at undgå udlevering til Sverige.

Den 45-årige stifter har fastholdt, at anklagerne imod ham er falske og har nægtet at lade sig afhøre af politiet i Sverige.

Årsagen er, at han er bekymret for, at svenske myndigheder vil udlevere ham til amerikanske myndigheder.

I USA kan han se frem til at skulle forsvare sig mod anklager om spionage.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst