Udland

Assange venter at blive på ambassade længe

Inden den diplomatiske tvist om WikiLeaks grundlæggeren Julian Assange er løst, vil der kunne gå op til et år.

Assange venter at blive på ambassade længe

Julian Assange venter at skulle blive på Ecuadors ambassade i London i op mod et år, mens de to lande kæmper for at løse et diplomatisk strid om den kontroversielle grundlægger af WikiLeaks.

Udmattet søgte Assange tilflugt på ambassaden i juni, efter at han havde været igennem alle appelinstanser i det britiske retssystem for at undgå udlevering til Sverige, hvor han er efterlyst for at blive afhørt om beskyldninger for seksuelle overgreb.

Tidligere i august har Ecuador givet den australsk fødte Julian Assange asyl.

Assange nægter at have gjort noget forkert og siger, at han frygter, at Sverige vil udlevere ham til USA.

Her risikerer han at blive retsforfulgt for at have offentliggjort en mængde klassificerede rapporter om krigen i Irak og Afghanistan samt diplomattelegrammer.

- Jeg tror på, at det vil blive løst i løbet af seks til tolv måneder, sagde den 41-årige Assange til Ecuadors tv i et interview, som blev optaget inde i ambassaden og sendt i en version med spansk tale.

- Situationen vil blive løst enten ad diplomatisk vej eller i form af en usædvanlig hændelse i verden, som ingen kan forudse, som en krig mod Iran, valget i USA, eller at svenskerne dropper sagen, sagde han.

- Jeg formoder, at den sidste mulighed er den mest sandsynlige, tilføjede han ifølge den spanske oversættelse.

Tidligere på ugen sagde Ecuadors venstreorienterede præsident, Rafael Correa, at det ville kunne tage år at få løst sagen, og at de afhang af London og Stockholm.

Han sagde, at der var tre måneder at løse den fastlåste diplomatiske situation på:

Enten udsteder Storbritannien og Sverige en garanti for, at Assange ikke bliver udleveret til et tredje land, eller svenske anklagere afhører ham på Ecuadors ambassade, eller de britiske myndigheder tillader ham at forlade bygningen uden at anholde ham.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.