AstraZeneca vil inden nytår vide om det har effektiv vaccine

Medicinalselskab har afbrudt forsøg med vaccine mod covid-19, efter forsøgsperson fik rygmarvsbetændelse.

EU har købt retten til 300 milllioner doser vaccine mod covid-19 fra selskabet AstraZeneca. Heraf vil der være doser til 2,4 millioner danskere. Men forsøgene med vaccinen fra selskabet er sat på pause, efter testperson er meldt syg.

EU har købt retten til 300 milllioner doser vaccine mod covid-19 fra selskabet AstraZeneca. Heraf vil der være doser til 2,4 millioner danskere. Men forsøgene med vaccinen fra selskabet er sat på pause, efter testperson er meldt syg.

LONDON:AstraZenecas topchef, Pascal Soriot, siger torsdag, at medicinalselskabet inden udgangen af året formentlig vil vide, om dets eksperimentelle vaccine vil kunne beskytte mod covid-19.

Men vel og mærke hvis det svensk-britiske selskab får tilladelse til at genoptage sine forsøg, der i denne uge blev sat på pause, efter en forsøgsperson blev syg.

AstraZeneca afbrød sine fase 3 forsøg på grund af et "uforklarligt symptom" hos en forsøgsperson i Storbritannien, hed det tirsdag. Det er siden rapporteret, at det drejer sig om en sjælden rygmarvsbetændelse.

Soriot siger, at han endnu ikke ved med sikkerhed, om forsøgspersonen har fået en rygmarvsbetændelse. Men det bliver en uafhængig sikkerhedskomité, som skal se på det og afgøre, om forsøgene kan genoptages, forklarer han.

Soriot siger, det er meget almindeligt, at et forsøg med en ny vaccine bliver afbrudt midlertidigt undervejs.

Men til forskel fra andre vaccineforsøg, så følger hele verden med nu, påpeger han.

WHO har tidligere omtalt AstraZenecas vaccine som en af de mest lovende til at bekæmpe sygdommen covid-19.

EU har hos AstraZeneca købt sig ret til 300 millioner doser af den nye vaccine og med option på yderligere 100 millioner doser til de 27 medlemslande. Danmark har tilsagn doser til 2,4 millioner danskere i første omgang.

Soriot siger, at AstraZeneca vil bruge mellem 50.000 og 60.000 personer i sine fase 3-forsøg.

Den syge forsøgsperson, der midlertidigt har stoppet forsøget, har fået en rygmarvsbetændelse, der går under betegnelsen akut transversel myelitis, der i 20 til 40 procent af tilfældene skyldes en virusinfektion ifølge Den Store Danske.

Det kan give lammelser og manglende føling i benene og underkroppen. Rygmarvsprøver kan vise tegn på let betændelse. Men patienter kommer sig i løbet af nogle måneder.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.