Danmark

Astrofysiker: Forrygende opsendelse af Sojus-raket

Den mest kritiske fase ved Andreas Mogensens rumfærd blev overstået på ganske normal vis, siger astrofysiker.

- Opsendelsen kan opsummeres i ét ord: Forrygende. Det var en fuldstændig normal opsendelse helt efter bogen. Man kan se, at Andreas og de to kammerater er helt trygge.

Sådan beskriver astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space den vellykkede opsendelse onsdag klokken 6.37 af astronaut Andreas Mogensen og hans to fæller, den russiske kaptajn Sergej Volkov og kasakheren Aidyn Aimbetov.

Den mest kritiske fase ved opsendelsen var de første knap ni minutter, der bragte Sojus-fartøjet fra rumbasen Baikonur i Kasakhstan op i en højde på 220 kilometer.

Efter at selve raketten og de store løftemotorer var frigjort og afstødt, kunne rumskibet indlede kredsløbet om Jorden med cirka 28.000 km i timen i jagten på ISS, Den Europæiske Rumstation.

Det mest turbulente i forbindelse med opsendelsen var i virkeligheden den opgave, som folkene i ESA, Den Europæiske Rumfartsorganisation, stod over for, da Andreas Mogensens arbejdstid på ISS blev forkortet fra ti til otte dage, påpeger Linden-Vørnle.

- Det betyder, at de med meget kort varsel har skullet ændre Andreas' arbejdsplaner helt, fordi turen op til ISS ikke kan klares på seks timer, men ender med at tage 51 timer, siger Michael Linden-Vørnle.

Den danske astronaut har et hårdt presset program i sin tid på ISS, da han skal gennemføre en lang række videnskabelige eksperimenter, sende to små danske satellitter i kredsløb og teste en masse nyt teknologisk udstyr.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.