Danmark

Astronauter udstyres med danskudviklet exoskelet

Et dansk firma skal de kommende to år færdigudvikle et exoskelet, der skal bruges af astronauter til at fjernstyre robotter

FOTO: ESAs Telerobotics & Haptics Laboratory

FOTO: ESAs Telerobotics & Haptics Laboratory

DANMARK:Astronauter kommer i fremtiden til at minde lidt om superhelten Ironman takket være teknologi udviklet af et dansk firma.

Danish Aerospace Company (DAC) er blevet udvalgt af ESA til at udvikle et exoskelet, som astronauter kan bruge til at fjernstyre robotter i rummet, skriver Videnskab.dk.

http://videnskab.dk/kort-nyt/dansk-firma-bygger-exoskelet-til-astronauter

Exoskelettet består af en robotarm, en gribehånd og et integreret styresystem i en rygsæk. Exoskelettet fungerer som et avanceret joystick, så når astronauten bevæger armen og hånden ombord på et rumskib, vil en robotarm placeret på eksempelvis Mars eller en asteroide efterligne astronautens bevægelser.

Se video af exoskelettet på Videnskab.dk

Systemet har en følsom feedback-mekanisme, der via kraft, vibration og bevægelse giver astronauten fornemmelsen af selv at røre ved de ting, som robotarmen tager fat i. På den måde kan astronauten intuitivt afstemme den kraft, som robotarmen griber med.

Den danske astronaut Andreas Mogensen skal teste en tidlig udgave af exoskelettet ombord på ISS i september, hvorfra han fjernstyrer en robotarm, der står på Jorden.

Danish Aerospace Company færdigudvikler og fremstiller systemet i de kommende 22 måneder i samarbejde med det belgiske firma Space Applications Services og ESA’s Telerobotics & Haptics Laboratory, der har udviklet det oprindelige design.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.