Asyltal i maj var det laveste siden 2012

Men det lave asyltal betyder ikke, at vi kan læne os tilbage, siger statsministeren.

Mathias Løvgreen Bojesen Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

Mathias Løvgreen Bojesen Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

Cirka 350 personer søgte asyl i Danmark i maj. Det er det laveste antal i en enkelt måned siden 2012, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale under afslutningsdebatten i Folketinget.

Asyltallet er faldet kraftigt hen over foråret, men ifølge statsministeren er betyder det ikke, at Danmark kan læne sig tilbage.

- Min holdning er klar: Vi skal holde antallet af asylansøgere på et fornuftigt niveau. Det betyder, at vi skal betydeligt længere ned end de 21.000, vi fik sidste år.

- Regeringen er klar til at handle for at sikre, at der ikke rokkes ved det, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren henviser blandt andet til, at den rute over Balkan, hvor mange flygtninge tidligere fandt vej til det nordlige Europa, er lukket.

Og han understreger betydningen af den aftale, som EU har indgået med Tyrkiet om tilbagesendelse og modtagelse af flygtninge.

Men den stramme danske udlændingepolitik er også en vigtig forklaring på opbremsningen, lader Løkke forstå.

- Sidste år steg antallet af asylansøgere i alle vores nabolande med 100 procent eller mere. I Danmark steg det med omkring 40 procent. For meget, men dog langt mindre end i vores nabolande.

- Der var brug for at stramme op. Prøv at forestille jer, hvis der ikke var blevet strammet op, siger Løkke i sin tale.

De økonomiske vismænd, der offentliggjorde deres halvårsrapport tirsdag, påpeger også, at den danske udlændingepolitik har haft en betydning for tilstrømningen.

- Der er en klar tendens til, at flygtninge søger mod de lande, hvor de nemmest kan få tilkendt asyl for dem selv og deres familie. Derfor må de politiske tiltag i Danmark samlet set antages at have påvirket antallet af asylansøgere i en negativ retning, skrev de.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.