Musik

At mærke stedet

Stedets Ånd i oktober foregår omkring McDonalds ved Haverslev, og det er musikeren Ane Østergaard - alias Band Ane - der har taget imod udfordringen

Band Ane og McDonalds. Foto: Martin Damgård

Band Ane og McDonalds. Foto: Martin Damgård

TERNDRUP:Da NORDJYSKE Medier udfordrede laptop-musikeren Ane Østergaard i kunstprojektet ”Stedets Ånd”, var det ikke svært for hende at sige ja.

Netop steder, forskellige fysiske lokaliteter, er helt centrale i den måde, hun arbejder på i øjeblikket.

- Musikken former sig efter, hvor jeg sidder og komponerer. Derfor rykker jeg meget rundt. Jeg har forskellige steder herhjemme, som jeg skifter imellem. Og ellers flytter jeg ud for at arbejde.

Hun har arbejdet i en hule, hun har bygget i et træ ude i haven. Hun fandt en hytte langt ude i skoven, som også blev arbejdsplads for en tid. Hun flyttede ind i et hus i nabolaget, som stod fuldt møbleret, men forladt, da den gamle dame, der boede der, var død.

Senest har hun for første gang fået et rigtigt kontor, lånt af de nye ejere af den tidligere retsbygning i Terndrup, så hun kan tage på arbejde som andre mennesker og - håber hun selv - holde fri, når hun kommer hjem.

- Når jeg tager ud og sidder et sted, så kommer musikken til mig. Der er lyde alle steder, og jeg har opbygget et kæmpe kartotek, som jeg ikke aner, hvad jeg skal brug til. Men jeg gemmer dem, for måske kan jeg få brug for dem på et tidspunkt i en eller anden sammenhæng. For mig er en musikalsk komposition som en masse små stykker stof, som syes sammen til et stort patchwork.

Et drømmeprojekt

At lade sig inspirere af McDonald’s ved Haverslev var en udfordring, hun ikke lod sig afskrække af.

- For mig er det et drømmeprojekt at få en ramme at udfylde uden at skulle stå til ansvar for andre end mig selv, når det gælder det færdige resultat.

Efter en indledende brainstorm, hvor hun pløjede sig igennem alle klicheerne om McDonald’s, kørte hun de godt 20 km mod vest for at kigge på stedet.

- Mit første indtryk var, at stedets ånd ændrer sig, om det er nat eller dag, sol eller regn.

Herefter vendte hun tilbage en sen aften, parkerede ved broen over motorvejen og tændte computeren. Regnens trommen på taget, vinduesviskernes svusj-svusj hen over ruden blev optaget og siden brugt som den grundlæggende puls i kompositionen.

- Kombinationen af regn og mørke gav en lidt skummel stemning, som jeg har beholdt i musikken, men gennembruddet kom, da jeg kom til at se på McDonald’s som vor tids western-saloon, stedet hvor man gør stop efter et langt ridt.

Og efter endnu en brainstorm, denne gang sammen med guitaristen Per Worm, faldt det endelige tema på plads. Et Ennio Morricone-agtigt spaghettiwestern-tema bygget op over de første fem toner i McDonald’s kendte lydlogo ”I’m loving it”.

- For mig handler det om at finde mig selv i stedet. Ånden er der, når jeg er der. Når jeg er væk, er ånden det også.

Hør Band Anes kom­po­sition her

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst