At rejse er et fællesskab

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Nanna Andersen på 91 (t.v.) og Ruth Rasmussen på 87 har i 25 år stået i spidsen for Rejseklubben i Hals. Foto: Allan Mortensen

Rejseklubben i Hals har efterhånden 25 år på bagen. Det som i sin tid begyndte med en fælles interesse for at rejse for en lille gruppe lokale borgere, har gennem årene udviklet sig til et markant aktiv med en erindringsbog, der kan tage pusten fra de fleste. Endnu mere bemærkelsesværdigt er det dog, at de samme to kvinder fortsat står i spidsen.

I et kvart århundrede har Nanna Andersen på 91 år og Ruth Rasmussen på 87 tegnet Rejseklubben, som i øvrigt er en selvbestaltet forening uden bestyrelse. Rejseklubbens aktiviteter har ikke til formål at give overskud, og alle er velkomne til at deltage i både rejser, udflugter og foredrag.

- Sådan har det været lige siden starten, forklarer Nanna Andersen.

- Vi har dog en idé om, at Rejseklubben mest skal være for ældre og enlige. Det er sjovt nok også dem der er flest af, når vi afvikler vores aktiviteter, tilføjer Nanna Andersen. Hun har gennem årene samlet et fyldigt arkiv af avisudklip, fotos, protokoller og andet, der alt sammen vidner om klubbens virke.

- Det er hyggeligt at se tilbage på. Der er mange gode minder, og jeg forsøger at samle dem på denne måde. Egentlig var vi jo tre stiftere, men desværre mistede vi for nogle år siden Sigrid Kolle, forklarer Nanna Andersen.

Gennem årene har Rejseklubben stået i spidsen for ture til et væld af destinationer. Frankrig, Italien, Tjekkiet, Ungarn, Østrig, Tyskland, Norge og England udgør blot nogle af rejsemålene. Det begyndte dog mere beskedent. Egentlig opstod klubben alene på baggrund af, at nogle lokaler på Fjordparken blev frigivet til brug for det lokale foreningsliv.

- Vores allerførste arrangement var et foredrag med fyrmester Toft, erindrer Ruth Rasmussen.

- Sådan arrangerede vi i begyndelsen små rejseaftener og foredrag, inden vi i 1992 kom under folkeoplysningen. Det gav os økonomi til at udvide aktiviteterne med besøg af prominente foredragsholdere, som kostede lidt mere, tilføjer Ruth Rasmussen. Hun fortæller videre, at klubbens frivillige stort set altid selv har leveret bagværk til arrangementerne. Det har bidraget til at holde udgifterne nede.

Rejseaktiviteterne er siden begyndelsen suppleret med et væld af udflugter. Udflugterne har altid været baseret på interesse. Det samme gælder udlandsturene. Klubben har udelukkende arrangeret rejser til byer og lande, der har haft noget at byde på, om end ét sted står skarpest i erindringen hos de to stiftere.

- Det må være vores tur til Rusland i midten af 1990’erne, lyder det fra Ruth Rasmussen.

- Vi var på en udflugt dertil i forbindelse med en rejse til Finland. Alt var så anderledes i forhold til det, vi ellers havde oplevet. Men det var spændende, og turen til Rusland glemmer jeg aldrig. Hun bakkes op af Nanna Andersen, der ligeledes understreger, at rejserne til udlandet altid har været kendetegnet af et stort socialt element.

- Vi bor så vidt muligt på samme hotel, vi spiser sammen og hygger os i hinandens selskab. Det er selvsagt en af de fordele, der er ved at rejse mange sammen. Det giver også anledning til venskaber og fællesskaber længe efter. Personligt har jeg lært mange mennesker at kende på den måde.

Både Nanna Andersen og Ruth Rasmussen har forsat mod på rejselivet. Alderen til trods fortsætter de deres virke i håbet om, at nye kræfter med tiden tager over.

- Men det bliver svært at opretholde det samme aktivitetsniveau. Selv om vi altid samler mange mennesker til vores rejser, udflugter og foredrag, så er det som om, at folk ikke rigtigt vil engagere sig, bemærker Nanna Andersen.

- Det kan man jo heller ikke forlange, for det kræver mange frivillige timer. Men hvis klubben skal have en fremtid, så skal der med tiden nye kræfter til. Frivilligheden er bærende for vores klub, og vi håber selvfølgelig, at Rejseklubben fortsætter mange år endnu.

Nanna Andersen og Ruth Rasmussen har endnu ikke besluttet sig for klubbens kommende destination. For tiden planlægger de en markering af 25-året. Det sker formentlig i begyndelsen af 2017.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.