EMNER

At være bager er ikke for syvsovere

Guldbagerne har ikke problemer med at skaffe bagere, trods de lidt aparte arbejdstider

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Guldbager Henrik Aas, Hurup, med pyntede delikate lagkagesnitter. Foto: Klaus Madsen

Bagerfaget er ét af de håndværksfag, som har svært ved at skaffe personale og tilgang til faget. Mange steder er situationen så alvorlig, at man på det seneste ligefrem har talt om, at de friskbagte rundstykker er i fare søndag morgen. Men så galt går det næppe i Thisted eller Hurup. I hvert fald kan bagermester Dorthe Pedersen, der i en årrække har drevet Guldbageriet på Nytorv i Thisted sammen med sin mand Morten Pedersen, og nu også har overtaget det tidligere Sophies Bageri i Vestergade i Thisted, melde, at hun ikke har problemer med at skaffe personale til de to bagerier. I Vestergade er der ansat to svende og en lærling, mens der på Nytorv er ansat fire svende og to lærlinge. Desuden arbejder hun selv med i begge forretninger. Gemalen Morten laver derimod alt mulig andet, da han ikke er uddannet bager - men slagter. - Jeg begynder selv omkring klokken ét og går ikke specielt tidligt i seng, men så sover jeg midt på dagen. Det har aldrig generet mig. Det er nærmest en livsstil, siger Dorthe Pedersen. Der var heller ingen vaklen med hensyn til fremtiden, da det unge par Anna Bak Aas og Henrik Aas i 2006 fik muligheden for at overtage Andersens Bageri på Bredgade 149 i Hurup, og de har stadig ikke fortrudt springet over i den travle verden som selvstændig. - Vi har ikke haft problemer med at skaffe personale, hverken i bageriet eller i butikken. Vi har endda lige haft en henvendelse fra en ung mand, som havde lyst til at komme i lære som bager, og jævnligt må vi sige nej til unge piger, som gerne vil arbejde i butikken, fortæller Anna Bak Aas. I deres tilfælde er det Henrik, der er bageren, mens hun er uddannet salgsaassistent. Henrik Aas er uddannet i Kvickly og har senest arbejdet som svend hos Bager Madsen, Snedsted, Guldbageren i Thisted, og senest igen hos Kvickly i Thisted. Anna Bak Kaas vidste bestemt også, hvad hun gik ind til. Hun er bagerdatter fra Klitmøller, hvor forældrene i mange år drev en bagerforretning. Selv blev hun uddannet salgsassistent hos SuperBrugsen i Thisted og har siden arbejdet i SuperBest. Der er fart på i Hurup, da der også skal laves brød til en halv snes udsalgssteder, og billedet af rundstykløse søndage kan hun slet ikke kende. - Det er nok mere et problem i de store byer, siger hun.

Forsiden