Auditør anker ikke frifindelse af officer

Forsvarets Auditørkorps vælger efter "nøje overvejelser" ikke at anke frifindelse af officer.

Auditør anker ikke frifindelse af officer

En 27-årig delingsfører skal ikke på anklagebænken i Landsretten for grov pligtforsømmelse. Forsvarets Auditørkorps har nemlig valgt ikke at anke frifindelsen ved Retten i Næstved.

- Vi har overvejet det nøje, men finder ikke tilstrækkeligt grundlag for at anke sagen, siger viceauditør Kristian Kirk til Ritzau.

Der bliver derfor ikke på ny sat spørgsmålstegn ved, om den 27-årige officer forsømte sin pligt som befalingsmand, da den 22-årige soldat Jacob Sten Lund Olsen fra Bornholm døde af en luremine i Afghanistan den 3. september i fjor.

Officeren nægtede sig skyldig under hele sagen, mens anklager Kristian Kirk krævede ubetinget fængselsstraf opgjort i måneder.

Retten i Næstved slog fast, at den 27-årige officer ikke burde have forhindret sine mænd i at gå ind i det farlige område - compound 91 - hvor Jacob trådte på en mine, ifølge dommer Ulla Tange Christensen og de to domsmænd.

Officeren skulle heller ikke have rykket dem ud, da officeren finder ud af, at soldaterne er gået ind i compounden, flere bygninger omkranset af en mur.

Der lå nemlig ikke en mundtlig befaling fra delingsførerens overordnede - en kompagnichef - om ikke at gå ind i lige netop compound 91, vurderer retten.

Den kompagnichef - en næstkommanderende i Afghanistan - der skulle have givet befalingen, sagde tidligere i retten, at han i stedet havde givet en hensigtserklæring om ikke at gå ind i området.

Dermed mente dommeren, at en kompagnichefs hensigt, sagt under en patrulje, ikke er nok til at være en mundtlig befaling.

19 vidner har været indkaldt, og kun én soldat kan huske, at compound 91 var befalet som forbudt område.

Flere af soldaterne har ellers kort tid efter ulykken fortalt til Auditørkorpset, at der var et forbud mod at gå ind på det minerede område.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.