Danmark

Auditører dropper sag om tortur

Efterforskningen af en sag om påstået fangetortur i Afghanistan i 2002 er indstillet uden dom.

Auditører dropper sag om tortur

I 2010 blev en oberst mistænkt for at have haft kendskab til overgreb på afghanske fanger under krigen i Afghanistan.

I to år er sagen blevet eftersøgt på forskellige måder, før Forsvarets Auditørkorps onsdag valgte at indstille efterforskningen.

Oprindeligt blev det påstået, at obersten i 2002 skulle have set en cd med billeder af fanger, som blev udsat for diverse overgreb. En afghansk tolk havde vist ham cd'en, men obersten blev mistænkt for ikke at være gået videre med oplysningerne.

Militærtolken havde angiveligt under sin udsendelse set amerikanske soldater mishandle fanger. Det fortalte han til amerikanske militærchefer og efter sit eget udsagn også til sine danske chefer, som nægter at have hørt om overgrebene.

Siden søgte tolken hjælp hos psykologen Merete Lindholm, som han angiveligt også viste nogle af billederne.

Men under efterforskningen har Merete Lindholm kategorisk nægtet at bryde sin tavshedspligt og udtale sig om, hvad hun og militærtolken havde talt om.

Meget af mediebevågenheden på sagen har drejet sig om, hvorvidt den standhaftige psykolog kunne tvinges til at udtale sig eller fængsles for at nægte.

Men onsdag indstillede Forsvarets Auditørkorps altså efterforskningen og opgav at få flere oplysninger frem i sagen. På den måde fritages obersten for mistanke.

Begrundelsen er, at der ikke er rimelig formodning for, at noget strafbart har fundet sted.

Den militære anklagemyndighed har i forbindelse med efterforskningen gennemset 8000 billeder fra Jægerkorpset i Afghanistan i 2002, og ingen af dem har givet anledning til at tale om tortur eller overgreb.

Tolken har under afhøringerne forklaret, at cd'en med billederne er af fangehåndtering generelt og ikke af overgreb eller tortur.

/ritzau/