August byder på de smukkeste grønne råvarer

Så er det blevet august, skolerne er startet, og hvad spiser vi så? Kød, fisk, grønt eller…? Jeg vil her give mit bud på noget, der forhåbentlig kan inspirere en og anden. Maden skal efter min mening være veltillavet, smuk at se på, enkel og bestå af flere aktuelle råvarer. Og der er da ingen, der har sagt, at man altid begynder med kødet og så ser, hvad man kan finde på som tilbehør. Prøv at tænke omvendt. Start med det grønne! Det er da i hvert fald smukt. En god middag starter med, at jeg går ud i haven. Er der måske noget bedre end at gå ud en tidlig morgen, fuglene synger, og solen stråler stadig fra en dansk sommerhimmel. Så er Danmark nu et godt lille sted! Jeg har en stor urtehave med alle mulige slags grønt. Ganske vist er det forbi med de første salater, men der er endnu gode sager at hente: romainesalat, radicchio, rød pluksalat, sierra, der er lidt som iceberg, blot mere saftig og sprød, og så er der min specielle blanding af flere slags salater. 7-8 slags gav os spæde salater i midten af juni, og når man klipper dem ca. 2 cm fra bunden, fortsætter de med at give blade. Nogle har fået lov til at stå og er nu de fineste hoveder. Så naturligvis skal vi have salat på augustbordet. Spinaten er på flere forskellige stader og kan give babyspinatblade til salaten. Og så er der bønner og hestebønner. De sidste er ikke så kendte, men bestemt ikke at foragte. Der er mange forskellige krydderurter, bl.a. ni forskellige basilikum, f. eks. neapolitansk, anis, græsk og den smukke mørklilla. De skal blive til pesto, og klipper man dem rigtigt, nemlig lige over et skud, så fortsætter de langt hen i september. Kartofler skal der til, men ikke længere de kogte nye, som vi har væltet os i hele sommeren. Efter at jeg havde bestemt mig for det grønne, spurgte jeg min slagter, hvad han syntes, man skulle vælge som kød, og han havde et hurtigt svar: lam. Jeg valgte lammefileter, da de er små, lækre og ikke tunge i sommervarmen, som fortsætter. Så her er mit forslag til en hovedret i august: lammefilet med kartofler i pesto og spinatsalat. Hverdagsret eller weekendmad? Passer godt til begge dele!