Udland

Australiens første kvindelige leder raser over sexisme

Julia Gillard forsøgte at fjerne fokus fra "rigtig voldelig og grim sexisme", mens hun var premierminister.

Australiens første kvindelige leder raser over sexisme

Australiens første kvindelige premierminister, Julia Gillard, var "morderisk rasende" over den kvindehadske behandling, som hun fik under sin tid på posten, der brat fik en ende efter et internt opgør i Labor-partiet i juni.

Gillard har holdt lav profil, siden hun blev erstattet af Kevin Rudd forud for det australske parlamentsvalg, men mandag stod hun for første gang frem i offentligheden ved et arrangement i Sydneys verdenskendte operahus.

Her fortalte hun, at hun godt havde bemærket ondsindede kommentarer både i de traditionelle medier og på sociale medier i løbet af de tre år, hun sad på posten.

- Jeg vil mest beskrive det som morderisk raseri, siger Gillard, der blev bedt beskrive, hvordan hun havde haft det.

- Så med min personlighed er det nok godt, at jeg valgte ikke at fokusere på det, fortæller hun.

Gillards tid som premierminister var særdeles turbulent, og hun kom selv til magten, da partitoppen valgte at fjerne den daværende leder, Kevin Rudd, fra posten.

Han blev dog igen placeret som premierminister i juni, efter at meningsmålinger gennem længere tid forudsagde et katastrofevalg til Labor. Labor tabte dog alligevel regeringsmagten ved parlamentsvalget i september.

Ifølge Gillard spillede hendes køn en stor rolle i hendes regeringstid. Og mens mange både mænd og kvinder hilste hende velkommen, var der også en "undertone af sexisme, rigtig voldelig og grim sexisme", fortæller hun.

Det var dog alligevel det hele værd, slår hun fast.

- Selv hvis der stod en kvinde foran mig, og jeg kunne kigge i krystalkuglen og sige, at alt det, der skete for mig, også ville ske for hende, ville jeg stadig sige "gør det", for fordelene ved det, du får lov til at gøre, er langt større end byrderne, lyder det.

Gillard blev kendt verden over, da hun holdt en tale i parlamentet, hvor hun beskyldte den konservative oppositionsleder, Tony Abbott, for at være kvindefjendsk. Ikke desto mindre er han i dag landets premierminister.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.