Udland

Australsk premierminister står over for skæbneafstemning

I en intern afstemning skal det afgøres, om Tony Abbott stadig er den rette til at lede sit regeringsparti.

Den australske premierminister, Tony Abbott, er kommet under voldsomt pres i egne rækker.

Fredag er det kommet frem, at en af Abbotts partifæller vil iværksætte en afstemning blandt parlamentsmedlemmerne i det konservative parti, hvor de skal tage stilling til, om Abbott fortsat er den rette til at lede partiet.

Ifølge flere australske medier skal den interne afstemning holdes tirsdag på et gruppemøde, og premierministeren har godkendt, at afstemningen kommer på dagsordenen.

Tony Abbott er de seneste uger kommet under større og større pres, og frustrationen internt i det konservative parti kom for alvor til offentlig skue, da premierministeren besluttede at slå britiske prins Philip til ridder.

Det blev offentliggjort på Australiens nationaldag, Australia Day, og kritikerne mener, at premierministeren kunne have fundet mange andre personer, der var mere værdige til at modtage den fornemme hæder.

Den kommende afstemning om Abbotts fremtid som leder af sit parti er blevet foranstaltet af partifællen og parlamentsmedlemmet Luke Simpkins.

- I de seneste to uger er jeg blevet oversvømmet med e-mail og besøg på mit kontor, hvor alle stillede spørgsmål til den måde, regeringen ledes på. Ridderskabs-problemet var for mange det endelige bevis på en manglende forbindelse til folket, lyder det fra Luke Simpkins.

Skulle det konservative parti ende med at sende Tony Abbott ud i kulden, er det usikkert, hvem der vil overtage ansvaret for partiet.

Ingen har officielt meldt sig til at udfordre premierministeren, men australske ABC News spekulerer i, at blandt andet næstformand og udenrigsminister Julie Bishop eller den tidligere partileder Malcolm Turnbull kan komme til at overtage partiet.

Tony Abbott har siddet som premierminister i Australien siden efteråret 2013 og har været formand for sit parti siden 2009.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden