Udland

Australsk regeringsdrama: Rekordmange kvinder på vej

Over halvdelen af Australiens nye ministerhold er kvinder - og det er historisk, siger landets mandlige leder.

Australsk regeringsdrama: Rekordmange kvinder på vej

Nok er premierministeren ikke længere en kvinde. Men Australiens nye mand på toppen, Kevin Rudd, har til gengæld sørget for et rekord antal kvindelige ministre.

Rudd kom til magten ved et dramatisk formandsopgør onsdag, hvor han i et kampvalg i Labor-partiet vandt over den siddende premierminister, Julia Gillard.

Under Gillard var ni ministre kvinder. Det antal vokser til 11 i Rudds nye regering, der i alt tæller 20 ministre.

- Jeg er glad for, at vi i vores regering vil have det største antal kvinder end nogen anden regering i Australiens historie, siger Kevin Rudd ifølge nyhedsbureauet AFP.

De nye ministre er valgt udelukkende på grund af deres kvalifikationer - og ikke på grund af deres køn, fastslår Rudd, der også bestred posten i 2007-2010, indtil han blev væltet af netop Gillard.

Rudd var nødt til at se sig om efter en del nye ministre. For flere loyale Gillard-støtter valgte at sige farvel til deres post, da resultatet af kampvalget stod klart.

Gillard, der var Australiens første kvindelige premierminister, har også valgt at tage konsekvensen af afstemningen og stiller ikke op ved næste parlamentsvalg, der efter alt at dømme vil finde sted i enten august eller september.

Partiet droppede Gillard af frygt for, at hendes lave popularitet ville skade partiet ved det kommende parlamentsvalg.

Og målinger har da også allerede givet medvind til arbejderpartiet efter lederskiftet. Det ser dog stadig ud til, at den konservative opposition erobrer magten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.