Avanceret salmedigter

Både salmer og prædikener skal føles som at få en skylle saltvand i hovedet, mener salmedigteren Simon Grotrian, som onsdag fylder 50 år.

Både salmer og prædikener skal føles som at få en skylle saltvand i hovedet, mener salmedigteren Simon Grotrian, som onsdag fylder 50 år.

¤Simon Grotrian, salmedigter, Lemming Brovej, Lemming, fylder onsdag 50 år. Simon Grotrian skiller sig på flere måder ud fra mængden af danske nutidige digtere. Ikke mindst på grund af omfanget af sin produktion. Han har skrevet så mange digtsamlinger, at de kunne bruges til en julekalender. 24 er det blevet til siden debuten "Gennem din hånd", som udkom i 1987. De senere år har Simon Grotrian mest arbejdet med salmedigtning. Nogle mener, at hans tekster er lidt for avancerede til at kunne bruges som salmer. Som for eksempel: Kroppen er af vand. Så lad mig drukne i mig selv. Frelsen bliver en mand, der lukker op for vand og el. Simon Grotrian gør sig da heller ikke umage for at gå i Grundtvigs fodspor. Meget af det, Grundtvig skrev, var ifølge Simon Grotrian noget "bras". Både salmer og prædikener skal føles som at få en skylle saltvand i hovedet, mener Simon Grotrian, som af mange bliver spået en stor plads i salmedigtningens historie. Alene i 2011 har Simon Grotrian udgivet salmebogen "Myrrapollen" med 45 salmer, bønnebogen "Domkirkeperlen" og digtsamlingen "Godmorgen Gomorra". Simon Grotrian er en sky natur, der sjældent møder sit publikum ved oplæsningsarrangementer og lignende. Han deltager nødigt i debatter og giver sjældent interviews. Simon Grotrian voksede op på en gård i Lemming nord for Silkeborg. Han har læst dansk i Aarhus og litteraturvidenskab i København. Digtskrivningen tog for alvor fart i 1984, hvor flere af hans digte blev offentliggjort i tidsskriftet Hvedekorn. Simon Grotrian har modtaget en række priser og legater, blandt andet Michael Strunge-prisen i 1990 og Per Aage Brandt-prisen i 1994 samt statens treårige kunstlegat. /ritzau/