Udland

Avis: Amerikansk politi har dræbt 385 personer i år

Mange af drabene skyldes dårligt politiarbejde, siger nuværende og tidligere politichefer til Washington Post.

Amerikansk politi har skudt og dræbt 385 personer i løbet af årets første fem måneder. Det svarer til et gennemsnit på over to personer om dagen, rapporterer Washington Post.

Drabsraten er mere end dobbelt så høj som det, myndighederne i USA årligt har opgjort over det seneste årti, men opgørelserne kritiseres nu for at være ufuldstændige.

Analysen bygger på data, som Washington Post selv har indsamlet. Den er blevet offentliggjort på et tidspunkt, hvor amerikanerne diskuterer politiets håndtering af magtbeføjelser - særligt i forhold til minoriteter.

- Vi kommer aldrig til at nedbringe antallet af politiskyderier, hvis vi ikke begynder at få de rigtige tal, siger Jim Bueermann, formand for Police Foundation, der arbejder for at forbedre ordensmagtens håndhævelse af loven.

Flere nuværende og tidligere politichefer siger til Washington Post, at mange af drabene skyldes dårligt politiarbejde og dermed kunne være undgået.

Det amerikanske forbundspoliti (FBI) har over det seneste årti opgjort omkring 400 politidrab årligt. Gennemsnitligt er der tale om 1,1 drab begået af ordensmagten per dag. Det er dog frivilligt, om politikorpset vil indberette skyderierne.

Ifølge Washington Post er gennemsnittet for 2015 indtil videre 2,6. Fortsætter den tendens, vil politiet have skudt og dræbt knap 1000 personer ved udgangen af i år.

Omkring halvdelen af ofrene er hvide borgere. Den anden halvdel tilhører minoriteter. Blandt ubevæbnede ofre var to tredjedele sorte eller latinamerikanere.

Opgjort ud fra befolkningsfordelingen i de områder, hvor drabene har fundet sted, blev sorte amerikanere dræbt tre gange så ofte som hvide eller andre minoritetsgrupper.

Ofrene var mellem 16 og 83 år gamle, og flere end 80 procent af dem var bevæbnede, da de blev skudt.

Amerikanske politifolk har ret til at bruge deres tjenestevåben, når de frygter for deres eget eller andres liv.

Tre ud af de 385 drab har resulteret i, at en betjent er blevet tiltalt for en forbrydelse.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.