Avis bringer hele indholdet af forbudt PET-bog

PET opgiver at opretholde forbud mod omstridt bog

Den omstridte bog om PET, som Politiken nu offentliggør. Foto: People Press/Scanpix
Danmark 9. oktober 2016 07:38 - Opdateret 9. oktober 2016 16:09

DANMARK: Politiets Efterretningstjeneste, PET, opgiver nu at opretholde et fogedforbud mod udgivelsen af bogen "Syv år for PET".

Det sker, efter at Politiken har valgt at bringe hele bogen i et særtillæg søndag.

Dermed er det ikke længere "praktisk muligt" at forsøge at opretholde forbuddet. Det oplyser PET i en e-mail til Ritzau.

- PET kan konstatere, at Politiken søndag nat har valgt at offentliggøre hele bogen "Syv år for PET". Det er dermed ikke længere praktisk muligt at opretholde et fogedforbud, hedder det i en udtalelse fra efterretningstjenesten.

PET: Derfor fogedforbud

Tidligere har PET med held fået nedlagt fogedforbud mod bogen i Københavns Byret. Desuden er flere medier blevet pålagt ikke at offentliggøre indhold fra bogen.

Men ifølge PET har det på intet tidspunkt handlet om at stoppe udgivelsen af bogen.

- PET har intet ønske haft om at forhindre udgivelsen af bogen. PET har haft det mål at sikre, at bogen ikke indeholdt fortrolige oplysninger, som kunne skade PET’s operationer, forholdet til samarbejdspartnere eller bringe PET’s medarbejdere eller andre personer i fare, skriver efterretningstjenesten.

PET havde inden udgivelsen forsøgt at få forlag og forfatter til at sende indholdet af bogen til gennemlæsning. Da det blev afvist, gik efterretningstjenesten rettens vej.

Næste skridt er ifølge PET nu at finde ud af, om indholdet i bogen er i strid med blandt andet den tidligere PET-chef Jakob Scharfs tavshedspligt. Han optræder som kilde i bogen.

Jakob Sharf kalder over for Politiken bogen "harmløs over for rigets sikkerhed".

Chefredaktør: Vigtige principper

- Det har ikke været nogen nem beslutning.

Sådan siger Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, søndag morgen, efter at Politiken har sendt en avis på gaden med en særsektion, hvor den omstridte bog "Syv år for PET" er trykt ord for ord.

- Men der er nogle ret vigtige principper omkring de frihedsrettigheder, vi har i det her land. Vi mener, at det fogedforbud er en forkert beslutning, og derfor vælger vi at bringe bogen, siger han.

Byretten har på anmodning fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, nedlagt forbud mod både udgivelsen af bogen og siden mediers omtale af bogens indhold.

På baggrund af Politikens beslutning om at trykke hele bogen, opgiver PET altså nu at forfølge fogedforbuddet.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...