Udland

Avis: NSA kan overvåge et helt land med tidsmaskine

Spiontjenesten har tilsyneladende evnerne til at overvåge alle telefonopkald i en hel nation, siger Snowden.

Den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) råder angiveligt over aflytningsprogrammer, der kan optage og gemme telefonopkald fra et helt land, så filerne kan afspilles igen på et senere tidspunkt.

Washington Post afslører på baggrund af lækkede dokumenter fra den afhoppede NSA-medarbejder Edward Snowden, at aflytningsudstyret fungerer som en tidsmaskine.

Ifølge avisen kan NSA indsamle "100 procent" af telefonsamtalerne i et specifikt land og nå så langt tilbage som en måned. NSA kan "hente lyd af interesse, som man ikke fik til opgave at hente på tidspunktet for det oprindelige opkald", lyder det i Snowden-dokumenterne.

NSA indsamler milliarder af opkald på en 30-dages-buffer, der rydder de ældste opkald, mens nye telefonsamtaler ruller ind. Dermed kan spiontjenesten "gå tilbage i tiden".

Washington Post har efter anmodning fra amerikanske embedsmand tilbageholdt detaljer om, hvilke lande der skulle være blevet overvåget på denne måde, og hvilke lande der kan være mål i fremtiden.

Hvis de nye Snowden-afsløringer er korrekte, vil NSA's overvågningsevner være langt mere omfattende, end man tidligere har troet.

- NSA har altid villet optage alt, og nu har de kapaciteten til at gøre det, siger Jameel Jaffer fra American Civil Liberties Union.

- Spørgsmålet er nu, om vi har den politiske vilje til at opstille rimelige grænser for NSA's autoritet - om vi har den politiske vilje til at beskytte vores demokratiske frihedsrettigheder, tilføjer han.

Amnesty International opfordrer også til reformer, hvis afsløringen er sand.

NSA vil hverken be- eller afkræfte de nyeste oplysninger. Efterretningstjenesten siger i en erklæring, at dens elektroniske spionage ikke er "vilkårlig", og at dens metoder respekterer love og rettighederne for privatlivets fred for amerikanere og udlændinge.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.