Danmark

Avisledere: Dronning Margrethe er en suveræn regent for Danmark

Den folkelige opbakning til monarkiet er bemærkelsesværdig stor. Det er svært at være republikaner i Danmark.

Dronning Margrethe er et uomtvisteligt nationalsymbol, som danskerne er stolte af, og fra avisernes lederskribenter lyder der torsdag et højstemt til lykke på dronningens 75-års fødselsdag.

Kristeligt Dagblad kalder dronning Margrethe for en suveræn dygtig regent for Danmark.

Men lederskribenterne berører også monarkiets rolle, der er til evig debat.

- Der er ikke mange republikanere i Danmark, og det skyldes alene dronning Margrethe. Hun hører til blandt Europas mest respekterede monarker, skriver Kristeligt Dagblad i sin leder.

Berlingske skriver, at dronningen kan fejre sin 75-års fødselsdag i forvisning om, at respekten for hende er steget gennem årene.

- Men et kongehus kan ikke overleve på autoriteten i arvefølgen, traditionen og historiens vingesus. Dronningen som statsoverhoved og regent skal give mening for os.

- Næste generation har endnu en del at lære, og den kommer til at kæmpe med næste del af fornyelsen af institutionen, hvad der bestemt ikke bliver nemmere.

På trods af republikanernes indvendinger kan det konstateres, at det danske kongehus står stærkere end nogensinde, nu på dagen da dets overhoved kan fejre 75-års fødselsdag, fastslår Jyllands-Postens leder.

- Monarkiets legitimitet er helt i top i befolkningen på grund af hendes evne til at bevare og modernisere kongehuset på en og samme tid, også selv om hun repræsenterer en ikke demokratisk institution.

Også Politiken medgiver, at Danmark er et svært land at være republikaner i. Dronning Margrethe udfylder sin rolle på en måde, som gør det svært at forestille sig et bedre statsoverhoved.

- Selv om forfatningen blev ændret og kongedømmet afskaffet, ville vi være lige vidt: Hvis Margrethe stillede op, ville hun blive valgt til præsident, skriver Politiken.

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, går lige til biddet og opfordrer Margrethe til at sætte sig selv på valg:

- Margrethe løber ingen risiko for at miste jobbet. 80 procent siges at støtte hende, men vi får fjernet en konstruktion, som ikke er et moderne demokrati værdigt, og Margrethe selv får et forrygende eftermæle som verdens første demokratisk valgte dronning.

BT skriver også, at konstruktionen fortsat vil være til debat, men slår fast, at for nærværende står det klart, at Margrethe har danskernes fulde støtte, og det gælder også hendes efterfølgere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.