Fugt i fugerne - et tegn fra oven?

Salte i overfladen af fuger og murværk er tegn på fugtvandring - at der med andre ord er fugt inde i konstruktionen, som søger ud imod overfladen.

Salte i overfladen af fuger og murværk er tegn på fugtvandring - at der med andre ord er fugt inde i konstruktionen, som søger ud imod overfladen.

@Brød.9.uncial.Taz:? Jeg har i dag set, at min ene fuge ved soklen til vores køkkenbordsskabe er helt hvid og tør. De andre fuger ser ikke sådan ud. Har du nogen forklaring på dette? I hjørnerne af vort gamle hus har vi fuger, der engang imellem er våde - eller nærmere fedtede. Men det skyldes nok, at huset er fra 1801, og vi har fået støbt gulve - og der er jo ingen sokkel på dette hus. Mange hilsner Kirsten Bombæk @Brød.9.uncial.Taz:! Kære Kirsten Bombæk I første omgang syntes jeg, at det lignede skimmel - altså det, som man ser på billederne. Ved første øjekast ser fugerne jo helt langhårede ud. Men når jeg ser nærmere efter, og når jeg læser din beskrivelse én gang til, så tegner der sig et andet billede: Jeg tror, at det kridhvide pulver på fugerne er salte - altså et krystallinsk pulver, som er trukket op af fugerne sammen med fugt. Salte kan nemlig ikke af sig selv vandre i murværk eller fuger - saltene skal opløses i vand, som så søger imod den nærmeste overflade, hvor det kan fordampe og efterlade saltene i et tyndt lag, som hen ad vejen vokser sig tykkere. Saltene findes i næsten alt murværk og gør ikke i sig selv nogen skade - heller ikke, når de trækker ud og ”blomstrer” på overfladen - men det er altså tegn på, at der sker en fugtvandring, og DET er et problem. Nu kan jeg slet ikke vurdere problemets omfang ved blot at se et enkelt foto af en klinkefuge, men du skriver, at der også er fugtige fuger andre steder i huset, og rent logisk så tyder det altså på, at I har noget fugt i gulv og/eller væg bag køkkenskabene. Og det er ikke godt. Dels vil sokkel og skabe gå til - de vil rådne - og det fugtige klima giver basis for vækst af skimmel. Nu skal vi jo ikke male fanden på væggen, men skimmel er en slags mug - en slags mikroskopiske svampe - og som du sikkert har bemærket, er det et problem, man snakker rigtig meget om for tiden. Det skyldes, at skimmelsvampene har nogle bittesmå sporer, som flyver rundt i luften, og en del mennesker bliver syge og dårlige, når de indånder sporerne. Nu er det jo ikke nødvendigvis gået så galt endnu, og jeg håber ikke, at du får det dårligt af min forklaring - men jeg synes, at du skal tage det så alvorligt, at du får undersøgt, om der er noget om snakken - altså om der trækker fugt ind igennem væg, sokkel eller gulv. Enten skal du hyre en sagkyndig, som lynhurtigt kan måle og lure, om der er fugt i bygningen og måske give dig et par gode råd. Det bør højest koste et par tusinde. Eller du kan købe et par små ”hygrometre” (de koster måske en 50’er), som godt nok ikke er ret præcise, men de giver et godt fingerpeg. En løsning er jo ikke helt lige til, når huset er så gammelt, at det ikke har nogen sokkel - men et omfangsdræn, som trækker fugten ud af jorden omkring huset, vil helt sikkert gøre underværker, og hvis man selv kan føre skovlen, så koster det heller ikke nødvendigvis en formue. Hvis du kommer i tvivl, er du velkommen til at skrive igen. Venlig hilsen Kjeld Bjerre