Voergård

Bådbyggere i sving

Der er muligt at følge bådbyggere på Voergaard

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Jon Aldal (t.v.) og Hans Christensen i færd med at stemme en rende ud på en af spanterne, hvor sidebordene skal fæstnes.

VOERGAARD:Der bliver som sædvanlig rigtigt mange forskellige attraktioner under Middelalderdagene på Voergaard. Mange af dem har været med i mange år, men i år kommer der en med, som ikke før er set i løbet af den historiske uge.

Det drejer sig om et arbejdende bådværksted, som vil være i fuld gang med at konstruere en såkaldt kåg. Det er en bådtype, som også fandtes i middelalderen, og det var egentlig meningen, at den skulle være færdig og sejle rundt i voldgraven med biskoppen og hans frille.

Men en træbåd med alle de detaljer, som en sådan kåg skal have, og som håndlaves på gammeldags vis af de helt originale materialer, kræver en lang og tålmodig arbejdsperiode. Så i stedet for en sødygtig båd får gæsterne på Middelalderdagene lejlighed til at se fremstillingen af en sådan.

- Vi har søgt oplysninger forskellige steder bl.a. hos Limfjordsmuseet i Løgstør. Båden bliver en spidsgattet 18 fods kåg med flad bund, og vi har sat en ære i at anvende oprindelige materialer og så vidt muligt med håndkraft. Krumvokset eg til spanterne og lærk (for det kan bøjes) til de klinkbyggede sideborde og bunden. Trædyvler og kobbersøm til samlingerne, fortæller Poul Erik Pedersen, som har bygget flere mindre både og modelskibe, og er en slags tovholder ved projektet. Arbejdet med båden er foregået i laden på Voergaard.

Det er tydeligt, at der her er tale om godt håndelag, og ganske langsomt kommer der træk frem, så man kan se omridset af en båd ”fra gamle dage”. Det lille bådeværft er ved siden af ridebanen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.