Bål og mad i haven

Nærmest et udendørs køkken, hvor hele familien kan hygge sig med at lave wog, snobrød og bøffer

Ernæring 22. september 2002 08:00

Det er lørdag, det er sol, det er sensommer - og naboens kikker forbi. Ungerne stryger ind til computeren, og konerne går i køkkenet, hvor de snitter, brasserer og arrangerer, og hvad man nu ellers laver i et køkken - og til sidst stabler de det hele på bakker og bugserer det ud i haven til vi andre. Vi - gutterne - har i mellemtiden grillet bøfferne og hygget os med en lille øl. Og det er vel ikke forbudt? Og vi er jo de eneste, som kan finde ud af det med tændvæske og briketter ... Jeg synes i grunden, at det er en glimrende ordning. Men konen har lige været på lejrskole, hvor de lavede bål-mad med ungerne, og det er bare meget hyggeligere, for så laver man maden sammen - allesammen! - Javel, fru skolelærer - den er fesen ind. Bålplads Fruen forlangte at få en velorganiseret bålplads - sådan nærmest et udendørs køkken, hvor hele familien kan hygge sig med at lave wog, pandekager, snobrød og bøffer. Man skal kunne sidde nogenlunde mageligt og spise. Og der skal være læ, så man kan drikke lidt rødvin, medens solen går ned - og nyde en kop røget indianerkaffe i bålets blafrende skær ... Bålstedet havde vi allerede. Det var simpelthen et hul i græsplænen, og bunden er den bare jord. Nu kantede jeg det med lidt marksten - og ellers ingen dikkedarer. Læhegnet kunne i princippet laves af gemene granrafter. Men da de for nemheds skyld er sat direkte i jorden, ville de hurtigt rådne væk. Og trykimprægneret fyr er ikke så økologisk, at det gør noget. Miljø-træ Det er til gengæld rundstokke fra Fromseier Plantage i Ansager: Man tager en granstamme og putter den igennem en kæmpe drejebænk - den sprøjtende våde og friske rundstok "bages" herefter i en stor ovn i et døgn eller to, indtil temperaturen i kernen når op omkring 200 grader. Nu er stokken ikke bare tør - selve træets stuktur er ændret, så holdbarheden nærmer sig trykimprægneret træ. For fire år siden hegnede jeg haven ind med sådanne stolper - jeg har lige tjekket dem, og de er som nye. Også under jorden. For øjeblikket drives ovnen af naturgas, men Fromseier har et nyt anlæg under opførsel, og det er så økologisk, at det næsten gør ondt - man fodrer så at sige hunden med sin egen hale: Bark og flis fra afretningen af stokkene afgasses, og gassen driver en motor, som laver strøm. Biproduktet er en masse varme, som bruges til at fyre ovnen op. Næsten værdiløst grantræ bliver altså til glimrende og holdbare rundstokke - det er da højteknologisk bæredygtighed, så det batter. Tørt sand er dyrt I en bue omkring bålstedet (radius 1,8 m) gravede jeg en rende - 50 cm dyb, 12 cm bred og 6,5 m lang. Så satte jeg stolperne ned i renden og tog til byen for at hente nogle sække tørt sand. Men godaw do - det kostede 70 kroner for en sæk med 40 kilo. Jeg skulle bruge 400-500 kilo ... Så jeg kørte i stedet til grusgraven, hvor jeg møjsommeligt skrabede tørt sand af toppen på de store bunker. Gummigedføreren så medlidende på mig - han skulle bare vide, at jeg tjente et par hundrede kroner i timen ved manøvren ... Nå, men sandet hældes ned ved stolperne, som samtidigt rettes op til lodret. Og så tager man sin lille lufthammer eller en borehammer (kan lejes) og bulrer løs på hver eneste stolpe. Ikke særligt hårdt, men vedvarende. Vibrationerne gør det knastørre sand helt levende - det nærmest flyder ned omkring stolperne, hvor det pakker så hårdt som beton og fylder hvert eneste lille hulrum. Det er rørende let og chokerende effektivt - og du må gerne spørge, hvem der har hittet på metoden, men min beskedenhed forbyder mig at svare. Stolper med omtanke De korte og tykke stolper imellem palisadevæggen og bålet ser ikke ud af meget, men er faktisk resultat af lang tids tankevirksomhed. De skal nemlig dels bruges til at sidde på, når man roder med bålet og maden, og dels skal de fungere som små borde, når man sætter sig tilbage imod væggen - på små løse bænke. I praksis virker det ganske godt. Afstanden fra væggen er 75 cm, og højden er 45-50 cm - 5-7 cm højere end bænkene. Når jeg en dag får tid, vil jeg nok lave en lille ølholder til hver stolpe. Man kunne godt lave en fast bænk hele vejen rundt - væggen kan sagtens bære det. Men indtil videre holder vi fast i de løse bænke, fordi de er mere fleksible og kan tages ind for vinteren. Hvad der virkeligt mangler er et lille bakke-bord - altså en stor bakke med ben, som kan klappes ned og derfor både fungerer som transport og som "anretterbord". Kogegrej Kogegrejet er fra Linå (86 80 26 66 - et firma, som primært sælger værktøj og grej til skoler, aftenskoler, børnehaver og fritidshjem, men alle er velkomne). Wokpanden er super - man hælder bare en masse rapsolie på (det er så sundt, så sundt ....) og snitter en stak blandede grøntsager. Bare man husker krydderier, lidt oksekød og et ordentligt dyt ketup, smager det herligt. Og når wog'en er klar, hænger man vikingepanden - den flade med stangen i midten - over bålet. Den er nemlig genial til pandekager - hver laver sine egne og fylder dem med snadsk fra wog'en. Og medens man læner sig tilbage og slår mave, sættes kedlen over til kaffe - rigtig cowboykaffe: Man tager én skefuld pulverkaffe, to skefulde sukker og én skefuld kogende vand - og så rører man som en tumpet, indtil massen bliver først cremet og lysebrun og så næsten hvid. Når man hælder vand over, bliver det til cafeaulait - men det varer ikke ret længe, så man skal skynde sig at drikke. Vind en kedel Kedlen på billedet er af den ægte slags til bål og brændeovn - den er af støbejern og koster normalt en formue, men fås hos Linå for 124 kroner. Men har du en en flot bålplads hjemme i haven? Har du gjort vigtige erfaringer, som vi andre novicer kan nyde godt af? Eller har du nogle fiduser til bålvenlige opskrifter og billigt kogegrej? Eller er der bare noget absolut indlysende vigtgt, som jeg har glemt at fortælle - så skriv straks til Værktøjskassen: Kedlen på billedet går ubeskåret til den bedste historie om bål og mad i haven.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...