Babyer får metalsplinter i øjne

Metalophæng på populær sansegynge afgiver splinter, som 10 babyer har fået i øjnene

Når de små ligger på ryggen i sansegyngen risikerer de at få metalsplinter i øjnene.

Når de små ligger på ryggen i sansegyngen risikerer de at få metalsplinter i øjnene.

DANMARK:En populær såkaldt sansegynge, der bruges af babyer helt ned i få måneders alder, kan være farlig for dit barns syn.

Det mener Sikkerhedsstyrelsen, der har fået kendskab til, at babyer i 10 tilfælde har fået metalsplinter i øjnene fra gyngernes ophæng.
Sikkerhedsstyrelsen opfordrer derfor småbørnsforældre til at holde nøje øje med, at metalophængene til deres sansegynger ikke afgiver metalsplinter, når metalfladerne gnides mod hinanden.
Problemet med metalsplinterne er, at de kan falde ned i øjnene på barnet, når barnet ligger på ryggen i gyngen/vuggen og ser op mod metalophænget.

Metal mod metal

- Det drejer sig både om sansegynger, fugleredegynger, motorikgynger, hængekøjer, hængevugger og lignende til børn. Ens for produkterne er, at de skal eller kan ophænges centreret i ophæng og kroge af metal. Vi har fået kendskab til, at ophænget til denne type produkter kan afgive metalsplinter under brug, når metal mod metal slides mod hinanden, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Sagen startede med, at læge Eva Holst undrede sig, da hendes søn to gange med 1 måneds mellemrum fik metalsplinter i øjnene.
Ved en nøje gennemgang af hjemmet fandt hun frem til at metallet måtte stamme fra ophænget til sønnens sansegynge. Ophænget var synligt slidt, og man kunne tørre metalsplinter af det.

Læge startede undersøgelse

Denne observation fik overlæge Regitze Bangsgaard på øjenafdelingen på Glostrup Hospital til at undersøge, om de øvrige børn, som havde været behandlet i afdelingen de sidste tre år havde ligget i sansegynger eller lignende produkter med centreret ophæng. Dette viste sig at være tilfældet for 10 ud af 11 børn.

Børnene har fået fjernet metalsplinterne, og det krævede i de fleste tilfælde fuld narkose.
Det kan skade børns syn permanent, hvis de får en metalsplint i øjet. Risiko for varig synspåvirkning på øjet er større jo mindre barnet er, når skaden sker.
De to lægers observationer er accepteret til publikation i British Journal of Ophthalmology. Og lægerne opfordrer også praktiserende læger og sundhedsplejersker til at være opmærksomme på problematikken.

Brev til branchen

Krogen og ophænget til sansegyngen, som Eva Holsts søn havde ligget i, har Sikkerhedsstyrelsen fået undersøgt på et laboratorium med speciale indenfor korrosion og metallurgi.

Det er laboratoriets konklusion, at der uden tvivl vil kunne afgives metalsplinter i form af belægning fra ophæng og kroge. 
Det har nu fået Sikkerhedsstyrelsen til at kontakte hele branchen med information og indskærpe, at det er producenten og importørens ansvar, at produktet er sikkert.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.