Bacon og pølser kan give rygerlunger

En amerikans undersøgelse sætter nitrat under mistanke for at give rygerlunger. Og nitrat er der masser af i forarbejdet kød, som for eksempel bacon. Foto: Allan Lundgren/Scanpix
Forskning 8. maj 2007 06:00

Sprøde stykker bacon kan få mundvandet til at løbe og kiloene til at sætte sig på kroppen. Men man bliver ikke kun tyk af bacon. Man kan også få rygerlunger, viser ny forskning. -Vi ved, at rygning er tæt forbundet med lungesygdommen KOL. Men hvis man ikke kigger efter andet end rygning som årsag, så finder man ikke andet. Derfor er det her stykke forskning utrolig spændende, siger Jørgen Vestbo, der er professor i lungesygdomme på Hvidovre Hospital, til MetroXpress. Det er forskere fra det amerikanske universitet Columbia University, som har undersøgt sammenhængen mellem forarbejdet kød og den uhelbredelige lungesygdom KOL, som rammer mange rygere. Derfor går sygdommen KOL også under navnet ‘rygerlunger’. Forarbejdet kød er for eksempel bacon, pølser og pålæg. Det er stoffet nitrat, som tit findes i forarbejdet kød, der er under mistanke for at give rygerlunger. - Vi kender alle onklen, som røg 60 cigaretter hver dag og blev 90 år og aldrig havde en sygedag. Der er nogle tilfælde, hvor der mangler nogle brikker i puslespillet, som den nuværende forskning ikke kan forklare. Måske betyder kost meget mere for KOL, end vi tror, siger Jørgen Vestbo til MetroXpress. Forskerne tog udgangspunkt i to grupper, hvor kun den ene gruppe spiste forarbejdet kød mindst 14 gange om måneden. Gruppen med den kødtunge kost havde 78 procent større risiko for at udvikle KOL. Undersøgelsen er ret omfattende og gør brug af svardata fra over 7000 amerikanere. - Jeg håber, at der kommer endnu mere forskning på området. Det tager bare mange år at få data, som man kan sammenligne med, hvor man kigger på både lungefunktionen og kosten,siger professoren.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...