Badevandet kan give maveproblemer

Det danske badevand kan gemme på mere end tang og fisk

Anna Raabæk
Arkivfoto: Grete Dah
13. juli 2016 08:37

SOMMERLANDET: Ondt i maven, opkast eller diarré lyder ikke ligefrem som opskriften på en vellykket sommerferie. Men det kan blive konsekvensen efter en dukkert i det danske badevand - hvis man er uheldig.

Der kan opstå bakterieproblemer, hvis vandet er blevet varmet op til omkring 20 grader over en længere periode.

Men i år skal man nok nærmere være bekymret for de problemer, det kan give, hvis der kommer kraftig regn, fortæller Steen Ethelberg, leder af afsnittet for vand- og fødevarebårne infektioner ved Statens Serum Institut.

- Når det regner meget kraftigt, løber regnvandet ned i vores kloaksystem, og kloakanlæg og rensningsanlæg kan løbe over. Det, der løber ud i havet, er i så fald fortyndet kloakvand, som man kan blive syg af. Det er afføringsbakterier, som kan give mavetarm-problemer, forklarer Steen Ethelberg og tilføjer:

- Derfor skal man ikke bade efter kraftigt regnvejr.

Varmt vejr er også skidt

Hvis vandet er blevet opvarmet til omkring 20 grader over en længere periode, kan der komme usunde alger i søer og i havet.

Og hvis vandet er varmt, kan den farlige havbakterie Vibrio også trives - en sjælden bakterie som er i familie med kolerabakterier. Den kan dog ikke udvikle sig til decideret kolera, men man kan få sig en ordentlig omgang sygdom.

Den farlige havbakterie er sjælden, men når den ses, er det specielt i Østersøen, som har en lidt lavere saltkoncentration. Det er dog primært ældre og syge, som skal være bekymret for havbakterien.

Selv om man skal holde øje med kraftig regn og høje badevandstemperaturer over længere tid, er det danske badevand overordnet set af rigtig fin kvalitet, lyder vurderingen fra Det Europæiske Miljøagentur.

Den årlige rapport over badevandskvaliteten viser, at 98,3 procent af de danske badesteder lever op til EU’s mindstekrav. 85,7 procent af de danske badesteder er helt oppe at ringe med den højeste karakter.

Og spørger man Steen Ethelberg, kan man også roligt hoppe i de danske bølger, så længe man holder øje med badevandsflagene.

- Der er EU’s badevandsdirektiv og den almindelige kvalitetskontrol, vi kender med de blå og røde flag. Man skal overholde de røde flag, som ofte kommer op, når der har været meget regn. Ellers skal man ikke være så bekymret, siger Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut.

Før du springer i havet:

- Hold øje med badeflagene.

- Undgå at bade, hvis det har regnet meget kraftigt.

- Hvis badevandstemperaturen har været omkring 20 grader i længere perioder, kan bakterier trives i vandet.

/ritzau/FOKUS

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...