Film

Bag om Rote Armé Fraktion

"Hvis ikke os, hvem så?"

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Fri kærlighed blomstrer under en aktion foran Gedächtnis Kirche i Berlin: Gudrun Enslin og Andreas Baader (Lena Lauzemis og Alexander Fehling.

De er en generation af tyskere, hvis forældre bærer det enorme ansvar for nazismen, Anden Verdenskrig, kz-lejrene og millionudryddelserne. Enten var de med, eller også var de passive. Deres børn tager afstand fra dem og deres fortid og kaster sig ud i den nye tid - det spirende ungdomsoprør, de venstreorienterede politiske bevægelser, den fri kærlighed, opgøret med alt det etablerede og stive. Nogle af børnene gør mere end det. Deres aktivistiske motto er "Hvis ikke os, hvem så; Hvis ikke nu, hvornår så?", deraf titlen. Hovedpersonerne i filmen er kæresteparret Gudrun Enslinn, præstedatter, og Bernward Vesper, forfattersøn. De mødes som studerende og falder for hinanden, begge endelig fri af en barndom med skrappe begrænsninger og fulde af lyst til at leve den fri kærlighed ud, der så småt er ved at blive en ny tids måde. Begge er også idealistiske intellektuelle, pacifistiske, antiimperialistiske og begejstrede for de nye samfundsstrømninger og politiske filosofier, der trives frodigt på universiteterne. De stifter et forlag og indleder en lang kamp mellem idealisme og indtjeningsmuligheder. Filmen fortæller historien om deres udvikling, menneskeligt, personligt, intellektuelt og politisk. Deres baggrund flettes ind, deres ydre påvirkninger, deres egen og indbyrdes kamp med følelserne - både den seksuelle frihed og den svidende jalousi. Og den fører os hele vejen igennem mødet med den voldsorienterede Andreas Baader, de tyske universitetsmarxister og de menneskelige omkostninger. Det er en meget tysk film af instrukøren August Diehl, som vi bl.a. kender fra "Forfalskerne", "En kvinde i Berlin" og "Inglourious Basterds". Her kommer vi ned i en del detaljer, man formentlig skal være tysker for at forstå alle referencerne i. Men netop det gør den også til et spændende supplement til den historie, vi allerede kender om de militante terror-bevægelser i Vesteuropa i tresserne og halvfjerdserne - og ikke mindst som udbygning af den store filmsatsning fra forrige år, "Baader Meinhof komplekset". Her er det historien fra en anden side - terroristen Gudrun Enslinns side, og den ellers så nedtonede forfatter, psykedeliske digter og debattør Bernward Vespers side. Det er en flot film, både i tidsbilleder og som samtidshistorisk fortælling. Men hist og her krævende, hvis man skal være med. God ide at læse lidt på lektierne først. Lars Borberg lars.borberg@nordjyske.dk "Hvis ikke os, hvem så?" Originaltitel: "Wer wenn nicht wir?" Tyskland 2011. Instruktion og manuskript: Andreas Veiel Fotograf: Judith Kaufmann Klip: Hansjörg Weissbrich Musik: Annette Focks To timer, 4 min. Till. o. 11 år. Danmarkspremiere, bl.a. i Biffen, Aalborg.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst