Bagmandspolitiet kunne ikke bevise komplot i banksag

En enkelt af de fem dommere i Hjørring stemte for at dømme tre bankfolk for kursmanipulation og mandatsvig.

1. juli 2015 14:00

Bagmandspolitiets teori var, at det var nøje planlagt, da en gruppe bankfolk, et par hustruer og bekendte tjente millioner af kroner på at handle med en bankaktie og to obligationer.

Men historien brasede sammen, da den kom til eksamen.

I Retten i Hjørring har anklagerne ikke været i stand til at bevise, at de otte tiltalte havde lagt en plan eller indgået en aftale om at presse kursen på tre papirer op på et kunstigt højt niveau.

Dette er den afgørende forklaring på, at otte topfolk fra Ebh Bank, Sparekassen Kronjylland og Morsø Sparekasse onsdag er blevet frifundet.

Fra begyndelsen havde de to anklagere fra Bagmandspolitiet nærmest lagt op til, at det var alt-eller-intet.

Omdrejningspunktet for tiltalen var nemlig, at købene og salgene af værdipapirerne var sket som led i en samlet plan - som de otte vidste besked om, og som de havde hver sin rolle i.

Men beviserne er ikke tilstrækkelige, konstaterer retten. Og det kan ikke afvises, at handlerne havde legitime formål.

Undervejs i den langvarige sag har forsvarerne koncentreret sig om, hvorvidt der var en samlet plan eller aftale.

Dette fokus har retten taget hensyn til - og har derfor ikke taget stilling til, om nogle af de enkelte transaktioner kunne udgøre strafbar kursmanipulation, fremgår det af rettens pressemeddelelse.

I den omfattende sag har der siddet to juridiske dommere og tre domsmænd på podiet i retssalen.

Kun en enkelt har ladet sig overbevise af Bagmandspolitiets påstand - og kun et stykke af vejen.

Mindretallet mener for eksempel, at tre af de otte mænd er skyldige i kursfup med hensyn til handel med aktier i Vestjysk Bank, og at tre begik mandatsvig.

Som nævnt var tiltalen bygget op på påstanden om en aftale eller en fælles plan om at manipulere kursen i vejret. Dermed scorede de involverede en gevinst på over seks millioner kroner.

Dernæst var det ifølge tiltalen planlagt, at de for dyre værdipapirer blev solgt til Ebh Fonden, Morsø Sparekasse Fonden og Icarus Invest, som nogle af de tiltalte styrede. De to fonde og selskabet blev dermed påført tab på mere end 10 millioner, lød påstanden.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...