Udland

Bahrains konge hylder dronning Margrethe

Bahrains omstridte konge lykønsker i et telegram dronning Margrethe i anledningen af grundlovsdag.

Bahrains konge hylder dronning Margrethe

Den omdiskuterede bahrainske kong Hamad bin Isa al-Khalifa bruger Danmarks grundlovsdag til at sende dronning Margrethe en særlig hilsen.

Ifølge det bahrainske nyhedsbureau BNA har kong Khalifa sendt et lykønskningstelegram til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II fra "det venlige kongedømme Danmark" i anledningen af Danmarks nationaldag.

Anledningen kan måske synes besynderlig, da grundlovsdag symboliserer begyndelsen på det danske folkestyre og fejrer det danske demokrati - og det er værdier, som kun de færreste forbinder med Bahrain og kong Khalifa.

Der har i over et års tid været en folkelig opstand mod den enevældige leder af den arabiske østat, hvor blandt andre den dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja afsoner en livstidsdom for at opfordre til et systemskifte.

Sagen har ført til diplomatiske spændinger mellem Bahrain og Danmark, hvor udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sammen med EU har presset på for at få Khawaja løsladt, mens den bahrainskfødte danske statsborger selv sultestrejkede i 110 dage.

Dronning Margrethe har tilsyneladende haft et godt forhold til kong Khalifa, som hun besøgte i februar 2011 kort før opstanden, hvor hun overrakte ham Danmarks næstvigtigste orden, Storkorset.

De mødtes igen i sidste måned, da de begge sammen med en række andre statsoverhoveder var inviteret til London for at fejre dronning Elizabeths 60 års jubilæum som britisk regent.

Kong Khalifa ønsker i telegrammet dronning Margrethe et sundt helbred og velvære i "rigelige mængder" ved "denne nationale lejlighed".

Om - og i givet fald hvordan - dronningen har modtaget telegrammet, er uvist. Majestæten er på sommertogt med kongeskibet Dannebrog og besøger tirsdag Stubbekøbing på Falster.

Kongehusets pressetelefon kan ikke svare på, om telegrammet er modtaget, fordi det er helligdag.

/ritzau/