Balkan-veteraner er en særlig udfordring for Forsvaret

Manglende forebyggelse er blandt årsagerne til, at Balkan-veteraner stadig kæmper hårdt med krigstraumer.

Ritzau
Militærparade i Fredericia Foto: Scanpix/Claus Fisker
13. juli 2016 12:47

Balkan-veteraner som Lars Kragh, der mistænkes for drabene på sine forældre, er en særlig udfordring i forhold til behandling af krigstraumer.

Det forklarer Jette Albinus, der er oberst og chef for Forsvarets Veterancenter.

- Vi har naturligvis en opmærksomhed og erkendelse af, at der var mange ting, som ikke var på plads for Balkan-veteranerne.

Paraplyorganisationen Veteranalliancen kritiserer myndighederne for at have glemt Balkan-veteranerne, der ikke har haft gavn af de samme behandlingstilbud, som er til rådighed i dag.

Jette Albinus understreger, at alle veteraner - inklusiv dem fra Balkan - har lige muligheder for behandling. Alligevel har Forsvaret en særlig udfordring med dem.

- Problemet er, at mange af de forebyggende tiltag, og de tiltag, vi i dag gør under udsendelser, ikke var der dengang, de var udsendt. Det betyder, at vi selvfølgelig har et efterslæb i forhold til dem.

- Vi har fokus på dem og prøver at række ud efter dem, og når jeg siger vi, så er det ikke kun veterancenteret, det er også mange af de frivillige organisationer, siger Jette Albinus.

Ifølge Veteranalliancen er Balkan-veteraner overrepræsenteret i statistikker om selvmord, misbrug og hjemløshed.

- Grunden til, vi ser mange Balkan-veteraner med problemer, er netop, at det er dem, der har gået længst tid med symptomer. Mange af de symptomerne udvikler sig først efter fem eller ti år, siger Jette Albinus.

Hun har selv været udsendt i Kosovo og Bosnien, men også i Afghanistan og har derigennem set, hvordan både indsatsen og kulturen har ændret sig i Forsvaret.

- Jeg har selv været på Balkan og oplevede den gang heller ikke nogen form for støtte, og så har jeg på efterfølgende udsendelserne selv mærket, hvad der har ændret sig.

- Kulturen blandt Balkan-veteraner har været, at det er svært at erkende, at man har brug for hjælp. Så for det første er udfordringen, at man skal have dem til at erkende, at de har et problem, som de ikke kan løse selv, siger Jette Albinus.

- Og så skal vi have dem til at søge hjælp, og det er vi rigtig mange i det her veteranarbejde, som arbejder med.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...