Bamme redder julen for 21. gang

På fabrikken Vendsysselske Grønlangkål i Harken kører kålproduktionen på højtryk

VENDSYSSEL:"Lænkehunden selv får dobbelt sul, den skal også mærke det er jul ..." Okay, godt så. Selv om de tykke julekataloger fra de store varehuse snart begynder at sprænge landets postkasser, så er der nu alligevel 55 dage tilbage til det bliver juleaften. Men at vi til den tid og for øvrigt det meste af december alle vil have "dobbelt sul", det kan faktisk mærkes - i Harken. I øjeblikket har familiefirmaet Vendsysselske Grønlangkål nemlig overstået halvdelen af produktionen af årets grønlangkål. Sorteringsdamerne er klar hver morgen ved sorteringsbåndet, når den nyhøstede grønkål bliver læsset af. Den store blancheringsmaskine kører på livet løs, og pakkemaskinerne med den efterhånden kendte gul/grønne emballeringsfilm ruller derudad. Og alt sammen mere eller mindre fordi, det nu engang snart er jul. Sådan har det været for ejeren af Vendsysselske Grønlangkål, Jens Bjarne Sørensen - af flere måske bare bedre kendt under navnet "Bamme" - de sidste 21 år. Han begyndte med den første kålproduktion i Børglum, Og nu har han så været på adressen i Harken de sidste 19 år. Og hvert år er høstsæsonen begyndt omkring midten af august og helt frem til juleaften. Hver eneste morgen og så igen om eftermiddagen kører firmaets traktorer i pendulfart mellem kålmarkerne og produktionen. Når først sorteringsdamerne har frasorteret mellem 10 og 15 pct., hovedsageligt grønkålens underblade, er kålen klar til at køre ind i det seks meter lange rør, hvor en snegl fører kålen ind til en temperatur over 120 grader. Efter det lander grønkålen i et kogekar, hvor den koges i en blanding af svinefedt, vand og salt. Kålen er nu klar til finhakning, og derefter støber pg presser en specielmaskine kålen til runde "boller", hvor der er seks i en pakke på 600 gram. Og når kålen er færdigpakket og datomærket bliver den hurtigt sendt til indfrysning, hvorefter den kan sendes på fryselageret. - Vi skal hver eneste dag i hvert fald op på en produktion på 2600 kg. Det bliver til 13 ton grønlangkål på en arbejdsuge. Og når sæsonen slutter, ender vi på et sted mellem 230 og 245 ton grønlangkål, siger Bamme. Og så er det vel at mærke grønkål af den nordjyske slags. Som dog alligevel går til butikskæder som Dansk Supermarked og brugserne samt diverse cateringfirmaer over hele landet. Og nu kigger Bamme også efter aftagere i andre lande i Skandinavien, hvor Norge er seneste - Min markedsandel er vel nu på 50 pct. på det danske marked. Men der er jo stadig sønderjyderne. De vil ikke have vores type grønkål, nej de vil have kålen mere "flydende", griner Bamme. Uanset hvad, så er det det store markareal på 36 tønder land, der forsyner halvdelen af danskerne med grønlangkål. Ved gården Overklit, der drives af Ole Færch, ved Bakholm nær ved Vennebjerg står de store grønkål og breder sig i al deres pragt. Og når høstmaskinerne kommer, bliver de så at sige afbrudt mit i deres "liv". For grønkål er faktisk en to-årig plante, men når den ender i Harken har den kun et år på bagen. Men samtidig sker der også en hjemvenden. For den første spiren af grønkål sker med frø fra det danske firma Dæhnfeldt. Bamme sender de mange frø til udplantning i væksthuse i Holland. Og når grønkålen er spiret cirka 10 cm op, bliver stokkene kørte tilbage til udplantning ved Bakholm. År efter år - så man nu vist godt kan sige, at Bamme redder julen for 21. gang. Og når han ikke gider mere, er der jo børnene Ulrika og Ronni. - Vi skal nok fortsætte. For Ronni er begyndt at tage sig af det meste af produktionen, hvor jeg er gået lidt mere i baggrunden, siger Bamme.

Breaking
Politiet advarer efter brag i Aalborg: Hold jer væk fra disse flasker
Luk