Ban Ki-moon presser våbeninspektører: Øg tempoet

FN's våbeninspektører må forsøge at få hurtigere svar på undersøgelserne om kemiske våben, siger Ban Ki-moon.

Udland 1. september 2013 18:45 - Opdateret 1. september 2013 18:46

Ban Ki-moon presser våbeninspektører: Øg tempoet

FN's våbeninspektører må forsøge at fremskynde resultaterne af deres undersøgelser om det påståede kemiske angreb i Syrien.

Det fastslår FN's generalsekretær Ban Ki-moon.

Organisationen For Forbud Mod Kemiske Våben fortalte lørdag, at der vil gå op til tre uger, før analysen af de beviser, som våbeninspektører har indsamlet i Syrien, er færdig.

Men den proces håber Ban Ki-moon kan blive fremskyndet, og derfor tog han søndag kontakt til lederen af FN's efterforskningshold, svenskeren Åke Sellström, siger talsmand Martin Nesirky.

- I lyset af det forfærdelige omfang af hændelsen den 21. august, spurgte Ban Sellström, om de kunne fremskynde missionens analyse af prøverne og oplysningerne, uden at sætte de videnskabelige tidsfrister, der kræves for præcis analyse, over styr, siger Nesirky.

- De drøftede måder at fremskynde processen på, tilføjer han.

Prøverne fra Syrien vil blive sendt til diverse laboratorier mandag, og de vil ud over FN's inspektører blive observeret og fulgt af to embedsmænd fra den syriske regering.

Presset på FN steg yderligere søndag eftermiddag, da USA's udenrigsminister John Kerry sagde til CNN, at prøver har vist, at der blev anvendt nervestoffet sarin i det kemiske angreb, som ramte Ghouta-området i det østlige Damaskus den 21. august.

Lørdag besluttede USA's præsident Barack Obama at udskyde krigen mod det syriske styre og først foretage en afstemning om militæraktionen i Kongressen.

Og netop det, mener Ban Ki-moon, viser Obamas villighed til at lade det internationale samfund samle sig om et svar til Syrien, siger Nesirky.

- Brugen af kemiske våben er uanset hvad ikke acceptabelt. Der kan ikke være straffrihed for dette, og alle som udfører sådanne forfærdelige forbrydelser mod menneskeheden, siger talsmanden.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...