Bangsbo Botaniske Have bygger bjergkam

Store maskiner jonglerer med 240 ton granit i Bangsbo Botaniske Have

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:Vinteren er over os, og ingen med bare en smule haveerfaring kunne drømme om at gå i haven under de nuværende vejrforhold med det formål at lave nye anlæg.

Men i Botanisk Have er det helt anderledes, idet man her har set frem til en længerevarende periode med temperaturer et godt stykke under nul grader og uden de store mængder sne.

Og hvorfor så det - intet spirer og gror, og der er ikke meget at kigge på, og det kan være særdeles svært at holde varmen trods rigtig god påklædning. Jo, frosten gør, at store maskiner ikke ødelægger hverken stier eller andre allerede etablerede anlæg, når de skal køre rundt i det nye anlæg og etablere en bjergkam af 240 ton sort norsk granit.

Tjekkisk konsulent

Som noget helt stort for Botanisk Have, var der entreret med Zdenék Zvolanek fra Tjekkiet til at komme og hjælpe med at sætte stenene rigtig på plads.

Desværre måtte han et par dage før kick off melde afbud på grund af en særdeles ondartet halsbetændelse - han er dog stadig konsulent på opgaven via billedmateriale på mail, og der er endnu ikke sat en sten forkert i følge ”The Master of Rocks”.

Midt i januar begyndte så sorteringen af de 240 ton granit, og efterfølgende blev der gravet ned til råjorden, hvor stenene skulle stå, og et par dage senere blev den første granitblok sat på plads. Lige med undtagelse af en enkelt dag med maskinskade, har Holmen Anlæg og folkene fra Botanisk Have med projektleder Ellen Ræbild i spidsen sat sten på sten på plads.

Blokke vejer op til seks ton

Det er noget af en opgave, idet granitblokkene vejer mellem 1 og 6 tons per styk, så det er tungt maskineri, der skal håndtere blokkene.

Med en speciel gribeklo på gravemaskinen er det dog en forholdsvis simpel sag at vende og dreje de store sten, og når føreren af gravemaskinen tilmed virkelig har fingerspidsfornemmelse, går det hurtigt fremad med at etablere den cirka 40 meter lange bjergkam.

Sumpområde

Det forventes at arbejdet hurtig er færdigt, og så fremstår bjergkammen som en klar afgrænsning mellem områdets højtliggende areal, hvor der efterfølgende skal anlægges en sø med tilhørende sumpområde, og så de nedre haveanlæg der får deres vandforsyning fra den nye sø.

Bestyrelsen i Botanisk Have forventer, at de sidste anlægsarbejder udføres i løbet af foråret, således at de færdige anlæg kan være klar til fejringen af Botanisk Haves 25 års jubilæum den 29. november i år.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.