Danmark

Bankansatte kan optage gratis lån i deres boliger

Medarbejdere i Nordea kan gratis optage et realkreditlån. De betaler ikke skat, det undrer skatteeksperter.

De bankansatte har så gode vilkår, at de formentlig skal beskattes af dem, lyder meldingen fra en anerkendt skatteadvokat.

For mens almindelige bankkunder eksempelvis betaler op mod 10.000 kroner for at optage et realkreditlån, får ansatte i Nordea det helt gratis, mens Danske Banks og Jyske Banks medarbejdere får klækkelige rabatter.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

- Det er min bedste vurdering, at det er skattepligtigt, hvis en medarbejder i finansverdenen ikke betaler det, det koster at producere produktet, siger Torben Bagge, advokat i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen og ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet.

Juraen er nemlig klar. Skat oplyser i en mail, at et lån fra arbejdsgiveren er skattepligtigt, hvis banken ikke får dækket sine omkostninger.

Nordea forsvarer, at bankens medarbejdere kan optage et realkreditlån gratis.

- Vi har samlet alle medarbejdere i én filial, og vi kan se, at vi samlet set har et overskud på vores forretning med medarbejderne, siger Niels Gregers Hansen, hr-direktør i Nordea.

Ifølge skatteeksperten Torben Bagge ændrer det ikke ved skattepligten.

- Hvis en medarbejder får et gode, er det skattepligtigt, uanset om virksomheden samlet set tjener på medarbejderne, siger Torben Bagge.

Nordea oplyser, at banken er villig til at ændre proceduren, hvis Skat beder om det.

De bankansatte kan også låne penge til en lavere rente end kunderne.

Danske Banks godt 18.000 ansatte kan eksempelvis låne til en rente på 2,55 procent, mens kunderne betaler mellem ni og 17,45 procent. Medarbejdernes indskudsrente i Jyske Bank er også væsentlig lavere end kundernes.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) vil ikke kommentere en konkret sag, men henviser til Skat, som oplyser, at det er bankernes opgave at indberette, hvis en medarbejder får et skattepligtigt personalegode.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.