Banken er velkommen til at overvåge SF'ers transaktioner

Fremover skal magthavere muligvis overvåges af banker, ejendomsmæglere og forsikringsselskaber.

Ritzau
Lisbeth Bech Poulsen Foto: Scanpix/Torkil Adsersen
11. juli 2016 10:47

Computersystemer i landets banker kontrollerer hver dag bunkevis af data og transaktioner, når de går på jagt efter hvidvaskning.

I fremtiden skal de muligvis overvåge folketingsmedlemmers og andre "politisk eksponerede personers" transaktioner endnu nøjere end andres. Det er helt i orden, mener erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

- Skatteunddragelse er en bombe under vores velfærdsstat. Som lovgiver og politikere synes jeg, det er rimeligt, at jeg bliver set ekstra efter i kortene, siger hun.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) sender i de nærmeste dage et nyt lovforslag i høring, som gennemfører det 4. hvidvaskdirektiv fra EU, der skærper kravene til virksomheder.

Det skriver Jyllands-Posten mandag. For eksempel skal virksomhederne fremover indhente den øverste ledelses tilladelse til at lave forretninger med bestemte grupper.

Det gælder såkaldt "politisk eksponerede personer". Kilden til deres formue skal fastslås og "skærpet vedvarende overvågning" skal gennemføres.

Ministre, folketingsmedlemmer, højesteretsdommere, ambassadører, højtstående officerer og ledelsesmedlemmer i statsejede virksomheder og internationale organisationer bliver omfattet af reglerne.

Derudover kommer de til at omfatte deres ægtefæller, børn, forældre og nære samarbejdspartnere.

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) siger til Jyllands-Posten, at han føler, at han bliver mistænkeliggjort, fordi han er medlem af Folketinget.

- Det gør ikke min familie kriminel. Det er en glidebane, siger han til avisen.

Lisbeth Bech Poulsen er uenig.

- Jeg føler mig ikke mistænkeliggjort. Jeg synes, det er i orden, at vi som politikere har et ekstra ansvar for at sikre, at vi kan komme skatteunddragelse til livs, siger hun.

Erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V) afviser over for Ritzau at kommentere lovforslaget.

Socialdemokraterne vil først kommentere lovforslaget, når partiet har læst høringssvarene, siger partiets fungerende politiske ordfører Ane Halsboe-Jørgensen.

- Kampen mod skatteunddragelse, hvidvask og korruption er vigtig for os. Og det giver mening med fælles internationale regler. Nu afventer vi ministerens udspil til den nye lov og de høringssvar, der kommer ind, siger Ane Halsboe-Jørgensen i en mail.

- Og så håber jeg, at vi kan finde en fornuftig dansk implementering af reglerne.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...