Danmark

Bankrådgiverne er på vej ud

Vi køber os i stedet til hjælp hos en stadig voksende skare af uafhængige rådgivere

Tilliden til, at bankrådgiveren er bedst til at rådgive os om pengesager, er på retur. Arkivfoto: Torben Hansen

Tilliden til, at bankrådgiveren er bedst til at rådgive os om pengesager, er på retur. Arkivfoto: Torben Hansen

DANMARK:Tusindvis af forbrugere dropper deres bankrådgivere og køber i stedet privat rådgivning i en ny og voksende industri af uafhængige rådgivere, skriver Politiken lørdag.

For tre år siden rykkede Finanstilsynet ind med strenge krav til rådgivernes uddannelser og produkter i en branche, der ellers har været præget af lykkeriddere og selvbestaltede finanseksperter. Nu skal alle firmaer godkendes af tilsynet. Indtil videre er 31 firmaer sluppet gennem nåleøjet, og der kommer hele tiden nye til, oplyser kontorchef Ulla Brøns Pedersen.

- Branchen ser ud til at etablere sig under de nye forhold, og der ser ud til at være en vis efterspørgsel på mere uvildige rådgivningsprodukter, siger hun til Politiken.

Det kan det uafhængige rådgivningsfirma F10 skrive under på. Med 10.000 kunder og 35 privatøkonomiske rådgivere er der fart på forretningen. Mange kunder har været "ukritiske bankkunder" i så mange år, at der er store penge at spare på at få privatøkonomien saneret, mener René Mammen, medejer af F10, der forventer at beskæftige mere end 300 medarbejdere om 4-5 år.

- Vi plejer at sige, at vi kan finde besparelser for 20.000 kroner om året for en dansk gennemsnitsfamilie, siger han til Politiken.

Politikens rundringning viser, at det hos en række af de firmaer, som har fået Finanstilsynets stempel, er opfattelsen, at det især er mistilliden til bankerne, der får kunderne til at søge nye rådgivere. Et af firmaerne er Uvildige.dk, der opstod som et enkeltmandsfirma i Aalborg, men nu beskæftiger ti mand på fem kontorer.

- Bankernes rådgivere gør det formentlig så godt, som de kan, men de arbejder jo med bankens palet af produkter og balancerer på en knivsæg mellem kundernes krav om rådgivning og bankens krav om indtjening, siger direktør Brian Stjernholm til Politiken.

Michael Budolfsen, næstformand i de bankansattes fagforening, Finansforbundet, er uenig. Han peger på, at bankrådgivere er underlagt strenge lovkrav, og at det for eksempel er direkte ulovligt at rådgive en kunde til at købe et produkt, der ikke er i kundens interesse.

- Men det værste perspektiv i denne udvikling er for mig at se, at mange af de her såkaldt uvildige produkter er forbeholdt velstillede danskere, siger han til Politiken.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.