Kina

Barbie-dukkens grusomme hemmelighed

En undersøgelse fra China Labour Watch afslører elendige arbejdsforhold på legetøjsfabrikker i Kina

Barbie-dukken gemmer på en grum hemmelighed. Arkivfoto

Barbie-dukken gemmer på en grum hemmelighed. Arkivfoto

KINA:Julen er hjerternes fest, men det legetøj, der bringer glæde til børn verden over, kan være et mareridt for de mennesker, der fremstiller det.

Sådan lyder budskabet i en rapport fra den amerikanske organisation China Labour Watch, der overvåger arbejderes rettigheder i Kina, skriver britiske The Guardian.

Organisationen har i to måneder arbejdet undercover på fire fabrikker i Kina, hvor nogle af de attraktive legetøjsmærker bliver lavet. Blandt andet fra Disney, Mattel og McDonalds.

Sundhedsfare og overarbejde

Som led i undersøgelsen fik ansatte fra organisationen arbejde på fabrikkerne. Her meldte flere ifølge The Guardian tilbage om lave lønninger, sundhedsskadelige kemikalier og ulovligt overarbejde.

En af fabrikkerne ligger i Chang’an i det centrale Kina, hvor Mattel angiveligt får produceret Barbie-dukker.

Avisen skriver, at de ansatte, ud over deres faste arbejdstid, i travle perioder kan arbejde ekstra 100 timer om måneden. Det er i strid med loven, som maksimalt tillader 36 timers overarbejde om måneden.

Svært at gennemskue

I Forbrugerrådet Tænk siger miljøpolitisk rådgiver Vibeke Myrtue Jensen, at det er svært for forbrugerne at gennemskue, hvilke forhold legetøj er produceret under, da kun meget lidt er certificeret.

- Det eneste, vi kan råde til, er at gå efter mærkningsordninger som Fairtrade, det nordiske svanemærke ellers EU’s blomsten. De er desværre svære at finde i butikkerne, siger hun.

Etiske retningslinjer

Den britiske organisation Toy Retailers Association, der repræsenterer en stor del af industrien, oplyser til The Guardian, at de vil samarbejde med industrien om at håndtere de problemer, som rapporten påpeger.

- Vores medlemmer er samvittighedsfulde detailhandlere, der står bag etiske retningslinjer, hvad angår hvor og hvordan, der købes legetøj, som overholder europæiske standarder, siger en talsmand.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.