Barcelona-back: Det var godt for mig at ramme bunden

To korsbåndsskader sendte i 2017 Lasse Andersson ned i et sort hul, som håndboldprofilen i dag sætter pris på.

Lasse Andersson er i gang med sin fjerde sæson i Barcelona. Til sommer skifter han til Füchse Berlin i tysk håndbold.

Lasse Andersson er i gang med sin fjerde sæson i Barcelona. Til sommer skifter han til Füchse Berlin i tysk håndbold.

KØBENHAVN:Håndboldspilleren Lasse Andersson blev for flere år siden udråbt som en kommende international stjerne.

To korsbåndsskader har dog betydet, at den 25-årige landsholdsspiller fra Barcelona har mistet flere år på vejen mod sit erklærede mål om en dag at blive verdens bedste.

Lasse Andersson har ikke været med til at vinde OL og VM med landsholdet, der på lørdag indleder EM mod Island i Malmø.

- Jeg havde været et andet sted uden de skader, men jeg tror ikke, at jeg ville have været dem foruden. De er en del af den, jeg er nu, siger Lasse Andersson.

- Skaderne har givet mig så meget mere, som jeg ellers ikke havde fået med. Især mentalt. Der er ting, jeg ikke ville være i stand til, hvis jeg ikke havde haft de skader, forklarer bagspilleren.

Lasse Andersson skiftede i 2016 som 22-årig profil hos KIF Kolding til Barcelona, og han fik straks en stor rolle på Europas måske største klubhold.

Men i første sæson gik det galt i en Champions League-kamp mod polske Wisla Plock. Han blev ramt af en korsbåndsskade og brugte et halvt år på at kæmpe sig tilbage.

Andersson var netop blevet klar, da det gik galt igen i den tredje træning. Endnu en korsbåndsskade. Hvis første gang var hård, så var det intet i forhold til anden gang.

Da danskeren mærkede noget i knæet, prøvede han i et par minutter at træne videre. At fortrænge det. Men en holdkammerat bad ham gå ud til lægen, der forberedte ham på, at det kunne være alvorligt.

- Jeg stod i omklædningsrummet og slog på alt, der kunne slås til. Jeg var rigtig ked af det og frustreret. Jeg vidste, at det kunne være det samme.

- Det havde været hårdt fysisk og mentalt at komme tilbage, så jeg vidste, at jeg måske skulle igennem det samme igen, siger han.

En skanning bekræftede en ny korsbåndsskade, og Lasse Andersson isolerede sig fra alt og alle.

- Jeg talte ikke med nogen og var ikke den bedste version af mig selv. Hverken over for venner, familie eller kæreste. Jeg sad ude på terrassen for mig selv og havde det nederen i to uger.

- På et tidspunkt fik jeg talt med en fra klubben, min kæreste og med folk omkring mig. Så tænkte jeg, at nu måtte det også være nok. Nu havde jeg haft ondt af mig selv i to uger, og nu må det være det, fortæller han.

Lasse Andersson besluttede sig for at tænke positivt. Selv om der skulle slides med løbeture tidligt om morgen, alene og i kulde og gråvejr, så fokuserede han på det positive. De ting han kunne ændre.

Måden han tacklede modgangen på, nede på bunden, da det så sværest ud for ham, bruger han i dag.

- Den mentale styrke kan jeg bruge, når tingene ikke spiller - både i håndbold og uden for. Jeg lærte, hvordan jeg skulle håndtere det, når det gik ned ad bakke, altså ikke når jeg bare brænder et par skud, men når hele livet bliver vendt på hovedet.

- Jeg vidste ikke, om jeg overhovedet kunne komme tilbage og spille håndbold. Ville jeg blive ved med at gå i stykker? Skulle jeg træne syv måneder igen, og så ville det ske igen? Det var hårdt at tænke på, siger Lasse Andersson.

Landsholdsspilleren slår hurtigt fast, at han ikke frygter at blive ramt af ny korsbåndsskade. Den frygt forsvandt hurtigt.

- Jeg har lært at have fokus på det, jeg kan ændre. Jeg skal gøre de daglige ting, jeg skal gøre, og så skal resten nok komme.

- Jeg har lært, hvor mentalt stærk jeg er. Da jeg var allerlængst nede, var jeg i stand til at holde fast i mig selv, være positiv og ikke grave mig dybere ned, siger han.

Til det forestående EM går Lasse Andersson efter at vinde sin første medalje med landsholdet. Han var ikke med for et år siden, da Danmark vandt VM på hjemmebane.

Han missede også lige nøjagtig OL i Rio i 2016 - i tiden før de to korsbåndsskader.

- Til OL blev jeg siet fra som den sidste, men jeg blev hentet derned. Jeg var der fra første kamp og så til fra tilskuerpladserne. Der var tvivl om, hvorvidt jeg skulle ind i turneringen.

- Det skulle jeg ikke, og jeg blev sendt hjem lige før semifinalen. Derhjemme kunne jeg på tv se, at Danmark vandt, og jeg sad der uden noget som helst.

- Det var hårdt, og det er stadig hårdt for mig. De andre på holdet har vundet en masse, men jeg har ikke vundet en skid. Det gør det ekstra motiverende for mig at komme med til EM, siger Lasse Andersson.

Ud over Island er Danmark i gruppe med Ungarn og Rusland. De to bedste hold går videre til hovedrunden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.