Danmark

Barnløse-formand: Ufatteligt at der er sket forbytninger

Tillid til systemet er afgørende for barnløse i behandling, siger chokeret formand for ufrivilligt barnløse.

Det er helt afgørende, at alle sager om fejl på danske fertilitetsklinikker bliver undersøgt til bunds, så myndighederne kan sørge for, at det aldrig sker igen, at der bliver byttet rundt på æg eller sæd i forbindelse med behandling af barnløse.

Det siger formanden for Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse, Dorthe Knudsen, efter at Berlingske kan fortælle om seks sager om fejl på danske fertilitetsklinikker siden 2007.

- Og så håber jeg, at vi hurtigt kan komme videre, så der igen kan komme ro på både for læger og patienter, siger formanden.

- Det er afgørende, at patienterne kan gå ind i de her behandlingsforløb med ro i maven, og det vil jo bare lægge yderligere pres på dem, hvis de nu skal frygte for, om det er de rigtige æg og sædceller, der bliver brugt, tilføjer Dorthe Knudsen.

Hun har selv været gennem et behandlingsforløb for barnløshed og har hun meget svært ved at forstå, hvordan det overhovedet kan ske, at der bliver byttet rundt på æg eller sædceller.

- Man bliver jo spurgt af to eller tre forskellige om ens cpr-nummer, når man ligger der, og ens mand eller kæreste skal også hele tiden svare på sit cpr-nummer. Beholdere til sædprøver er jo også tydeligt mærket med navn og cpr-nummer, siger Dorthe Knudsen:

- Men alle kan jo have en presset dag, hvor man er knap så opmærksom. I den her branche har det bare meget store konsekvenser, hvis det sker.

Berlingske har fået aktindsigt hos Sundhedsstyrelsen, der kan berette om i alt seks indberettede sager om fejl på fertilitetsklinikker siden 2007. Det er blandt andet sket på Rigshospitalet, der siden 2007 har registreret to tilfælde med mistanke om fejl.

I samme periode er der foretaget omkring 19.000 behandlinger. Rigshospitalet oplyser i en pressemeddelelse, at hospitalet ved hvert tilfælde har gennemgået alle procedurer med yderligere sikkerhed for øje.

Siden 2007 er der på landsplan udført 264.901 fertilitetsbehandlinger, som har ført til, at der er født omkring 49.000 børn, oplyser Rigshospitaet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.