Barroso: Alle EU-lande er i samme båd

EU's kommissionsformand fokuserer i sin årlige tale om unionens tilstand på behovet for fortsat solidaritet.

Barroso: Alle EU-lande er i samme båd

EU's kommissionsformand, José Manuel Barroso, benytter onsdag sin årlige tale om unionens tilstand til at fokusere på de konkrete ting, EU kan gøre for at sætte gang i væksten. Og til igen at slå et verbalt slag for solidariteten mellem EU's 28 medlemslande.

- Når vi alle er i samme båd, nytter det ikke at sige til de andre, at deres ende af båden er ved at synke, siger Barroso som led i sit forsvar for en stadig dybere integreret politisk og økonomisk union.

I sin årlige tale til Europaparlamentet i Strasbourg tager Barroso udgangspunkt i de begyndende positive tegn på, at EU er på vej ud af de sidste års økonomiske krise.

Men i forhold til tidligere har talen mindre verbale armbevægelser og nedtonede ambitioner for store reformer og traktatændringer.

Og Barroso konstaterer med henvisning til EU's 26 millioner arbejdsløse, at , at "der stadig ikke flyder penge nok ind i økonomien", og at krisen endnu ikke er forbi, men er "i sin afgørende fase".

Kommissionsformanden nævner blandt andet fuldførelsen af det digitale indre marked - herunder fokus på at gøre det billigere at kommunikere på tværs af Europas grænser.

- Det er et paradoks, at vi har et indre marked for varer, men når det kommer til den digitale økonomi, har vi 28 markeder, siger Barroso.

Han peger også på forskning, innovation, energi og klimapolitik som noget af det, der skal sætte gang i økonomien og gøre livet nemmere for små og mellemstore virksomheder.

På de store linjer advarer kommissionsformanden også EU mod at blive delt mellem eurolande og lande uden for euroen, nord og syd, nye og gamle medlemslande.

I talen, der i høj grad er henvendt direkte til Europas folkevalgte med tanke på europaparlamentsvalget til maj næste år, har kommissionsformanden også en række hip til EU-skeptikere og -modstandere.

- Hvis I ikke bryder jer om Europa, så kan I forbedre det, siger Barroso og opfordrer til at skelne mellem "den ærlige version og tegneserieversionen" af EU.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst