Lokalpolitik

Bedre forståelse for landbruget

Kommunen og det lokale landbrugserhverv vil være bedre til at forstå hinanden og udnytte lokale muligheder for udvikling

Privatfoto

Privatfoto

JAMMERBUGT:Kommunen, de lokale landmænd og deres naboer skal blive bedre til at forstå hinanden og udnytte de muligheder, der ligger i samspillet mellem kommunens, lokalsamfundets og landmandens planer. Det hele til gavn for både beskæftigelsen på landet, for landmændene og for deres naboers glæde ved at bo på landet i Jammerbugt Kommune. Og i sidste ende til gavn for hele Danmark, for erfaringerne fra Jammerbugt Kommune skal spredes ud til andre kommuner

Det er målet med projektet ’Fra plan til handling i det åbne land’, som torsdag blev skudt i gang ved en reception på rådhuset i Pandrup.

Flere besøg fra kommunen

Bag projektet står Jammerbugt Kommune, landboforeningen LandboNord og Videncentret for Landbrug. Fem lokale landmænd er inddraget.

Frem til sommeren 2015 vil de fem landmænd få lidt flere besøg af kommunale medarbejdere, end de plejer. Desuden vil naboer og andre med interesser i lokalområdet blive inviteret med til møder om, hvad landmændene og kommunen hver især har af planer, der kan påvirke lokalsamfundet.

Fra kontrol til dialog

Målet er at komme ud over den nuværende situation, hvor kontakten mellem landbrug og kommune meget ofte drejer sig om kontrol og tit er præget af større eller mindre mistillid.

- Vi vil flytte fokus fra regulering og kontrol af mulige konfliktemner til dialog om, hvordan vi kan få tingene til at udvikle sig og fungere på en måde, hvor alle kan leve med det. Dialogen skal føre til, at lokale problemer løses lokalt, og at der udvikles lokale initiativer til udvikling i landdistrikterne, fortæller Trine Eide, planchef på Videncentret for Landbrug.

Slut med find fem fejl

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune, Jens Chr. Golding (S), håber, at projektet kan forbedre forholdet mellem kommunens landmænd og de kommunale medarbejdere, der har til opgave at kontrollere dem. Blandt andet i miljøsager.

- Der skal ikke være en opfattelse af, at vi har en fejlfindingskultur, hvor den kommunale kontrollant bare er ude på at finde fem fejl, når han kommer ud til en landmand. Selvfølgelig skal vores medarbejdere kontrollere, at regler og love overholdes, men de skal også vejlede og hjælpe landmændene, siger han.

Den holdning bliver godt modtaget af Ole Larsen. Han driver et kvægbrug i Gøttrup nær Fjerritslev og er en af de fem landmænd i projektet.

- Det er svært at få overblik over al den lovgivning, som vi landmænd skal overholde. Jeg håber, det her fører til, at vi bedre kan bruge kommunens folk som vejledere. Jeg vil gerne kunne ringe ind til miljøforvaltningen og spørge, hvad jeg skal gøre af nogle brugte kemikaliedunke, uden jeg skal være bange for, at det bare vil give mig et nyt problem på en eller anden måde, siger Ole Larsen.

Projektet er finansieret af Region Nordjylland og EU’s landdistriktsmidler.AA

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.